Iets leren op internet? Zij helpen je

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: leren én les geven op internet

Bedrijf: Gibbon - Playlists for Learning

Oprichters: Wouter de Bres (34) Joeri Djojosoeparto (26) Petar Radoševiç (32)

Medewerkers totaal: 4

None

Wat is het idee?

Er zijn oneindig veel mogelijkheden om jezelf iets te leren via internet. De start-up Gibbon geeft houvast door die informatie te bundelen in een ‘leerpad’. Zie het als een playlist vol informatie, bijeengesprokkeld via internet. De onderdelen van de playlists bestaan bijvoorbeeld uit websites, blogs, YouTube-filmpjes of boeken. Hoef je zelf niet meer alles bij elkaar te googelen. De playlist gaat over één bepaald onderwerp. Zo heb je bijvoorbeeld een playlist over ‘fotograferen met natuurlijk licht’ of ‘design’. Het doel: les te geven en te leren van elkaar.

Hoe werkt het?

Je logt in op de site en kiest vervolgens de playlists die jij interessant vindt. Bij elk onderdeel staat hoelang de les duurt. Iedereen kan als leraar zélf een playlist creëren, en als ‘student’ kun je elke leraar volgen. De populairste playlist – over design – heeft bijna 10.000 studenten. De voertaal is Engels.

Wie zijn de concurrenten?

De website die er het meest op lijkt is de Amerikaanse start-up learni.st, die werkt ook met playlists. Ook sites die zelfstudie tot doel hebben, zoals Codeacademy en Coursera hebben overeenkomsten met Gibbon.

Wat is het verdienmodel?

Vooralsnog is alles gratis. Vanaf september zullen bedrijven en scholen gaan betalen voor een eigen bibliotheek in Gibbon. Ze hebben dit jaar een investering ontvangen en zijn het team aan het uitbreiden. Binnenkort komt ook de iPad-app uit.

    • Charlotte van ’t Wout