ACM: Tennet moet investeren

Foto ANP

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) vindt dat Tennet, beheerder van het hoogspanningsnet, haast moet maken met de aanleg van grensoverschrijdende verbindingen. Op dit moment is er een tekort aan verbindingen met met name Duitsland. Omdat er op die verbinding met Duitsland te veel aanbod is, wordt de grenscapaciteit geveild. De opbrengst van die veiling wordt apart gezet voor nieuwe investeringen. In deze ‘pot’ zit nu 664 miljoen euro. Dat geld komt volgens de ACM eigenlijk toe aan bedrijven en consumenten. „Tennet is verplicht dat geld terug te geven”, stelt de ACM, „ofwel door investeringen in grensprojecten, of wel door een verlaging van de tarieven”. Een woordvoerder van Tennet noemt de oproep van de ACM „overbodig”. Er lopen al twee projecten om de verbindingen met Duitsland te verbeteren. Binnenkort valt een beslissing over een nieuwe kabel naar Denemarken. Daarmee zouden investeringen van honderden miljoenen gemoeid zijn. (NRC)