Gratis de wereld rond (en het staat ook nog leuk op zijn cv)

Beeld: thebackpackerintern.com

Mark van der Heijden (28) reist de wereld over als ‘The Backpacker Intern’. Hij laat zich door bedrijven inhuren als stagiair. Niet voor geld, maar enkel in ruil voor eten en een slaapplek. Op 13 januari stapte hij het vliegtuig in voor zijn eerste stage bij Amnesty International in Bangkok, daarna doorliep hij zeventien stages in elf verschillende landen. Zes vragen.

1. Was je het zat om bij een reclamebureau te werken?

“Nee hoor. Ik werkte voor een superleuk bedrijf en ik had net een vast contract gekregen. Maar ik had erg de behoefte om er even tussenuit te gaan. Ik kreeg tijdens mijn studie al een baan aangeboden, en heb meteen ja gezegd. Op een gegeven moment dacht ik: ho, nu moet ik even op de rem trappen. Voor je het weet ben je zes jaar verder. Ik wilde een half jaar gaan reizen, ik had de tickets al geboekt. Toen ging ik een beetje zitten rekenen en besefte ik: shit, ik moet straks echt op een houtje gaan bijten. Daar had ik geen zin in.”

2. En toen?

“Ik realiseerde me dat je niet per se geld nodig hebt om dingen voor elkaar te krijgen. Toen heb ik een filmpje gelanceerd waarin ik uitleg wie ik ben en wat mijn idee is. Van tevoren had ik al een website gemaakt en alles gekoppeld aan sociale media. Ik had zelfs een huisstijl. In het begin benaderde ik zelf bedrijven en betaalde ik zelf mijn vliegtickets. Ik keek rond, onder andere op LinkedIn: wie ken ik waar? En wat zou ik willen doen? Nu wordt mijn ticket meestal betaald en krijg ik reacties van bedrijven en organisaties van over de hele wereld. Ik denk dat het er inmiddels in totaal zo’n 700 zijn.”

The Backpacker Intern from Mark van der Heijden on Vimeo.

3. Hoe lang wil je dit doen?

“In ieder geval een jaar. Daarna zie ik wel weer verder. Ik heb dit project bedacht, dus de regels bepaal ik zelf. De lengte van de stage staat ook niet vast. De kortste was twee dagen, bij een organisatie in Vietnam die opkomt voor kansarme kinderen. De langste duurde een week.”

4. Vind je dat niet zonde van de energie die je in een project steekt?

“Ja… Misschien wel. Het zijn een soort korte adrenalinerushes. In iedere nieuwe opdracht steek ik veel energie en ik merk dat de mensen met wie ik samenwerk daarvan opleven. Ik weet nu dat je in heel korte tijd iets kunt neerzetten. Tijdens die stage in Vietnam heb ik bijvoorbeeld samen met een regisseur in twee dagen tijd een script gemaakt voor een film die nu in productie is. Ik zie het een beetje als zaadjes planten. Af en toe groeit er iets moois uit, en af en toe gaat het dood.”

5. Kun je straks, als dit jaar voorbij is, wel weer terug naar kantoor?

“Nee, ik ga sowieso niet meer fulltime bij een bureau zitten. En ik weet eigenlijk ook niet of ik nog wel voor een baas wil werken. Ik denk erover om freelance verschillende projecten te gaan doen. Ik zie mezelf wel een film maken bij een charity in Oeganda of een nieuw businessplan opzetten in Shanghai. Ook ben ik aan het kijken of ik dit concept kan uitbreiden tot een internationaal platform. Maar daar kan ik nu nog niet zoveel over loslaten.”

6. Wat doet dit voor je cv?

“Nou, dat wordt heel lang. Op LinkedIn pas ik ook iedere keer mijn baan aan. Ik heb volgens mij een van de langste LinkedIn-profielen van de wereld.”

    • Anne-Martijn van der Kaaden