Fugro mag zoektocht naar vermiste MH370 uitbreiden

De Australische vicepremier Warren Truss.
De Australische vicepremier Warren Truss. Foto EPA/ Lukas Coch

Het Nederlandse bedrijf Fugro heeft een aanbestedingsprocedure gewonnen om vanaf september ook met een tweede schip op de bodem van de Indische Oceaan te gaan zoeken naar de nog steeds vermiste vlucht MH370 van Malaysia Airlines. De bodemonderzoeker had al sinds juni een schip werkzaam in het zoekgebied.

Hoeveel het onderzoek gaat kosten, hangt volledig af van hoelang het duurt voordat er iets gevonden wordt. De Australische vicepremier Warren Truss, die het nieuws vannacht bekendmaakte, zei dat het vliegtuig in theorie een dag na het starten van de nieuwe fase van de zoekactie al gevonden kan worden. Dat lijkt wel optimistisch. Het duurt naar verwachting een jaar voordat het hele gebied van zo’n zestigduizend vierkante kilometer is doorzocht. Volgens Fugro heeft de Australische regering 42 miljoen euro uitgetrokken voor de zoektocht, schrijft persbureau Novum.

De twee schepen van Fugro - de Equator krijgt gezelschap van de Discovery - slepen elk een onderwatervoertuig. Bij de zoekactie wordt onder meer sonar ingezet. Vanuit de schepen kan ook worden gekeken naar videobeelden die de onderwatervoertuigen maken.

Luchtvaartmysterie

Het toestel van Malaysia Airlines, met aan boord 239 mensen, verdween begin maart spoorloos van de radar. De verdwijning van vlucht MH370 zorgt voor misschien wel het grootste luchtvaartmysterie ooit, want er is nog steeds geen wrak gevonden. Ook is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd. Aangenomen wordt wel dat het vliegtuig in zee is gestort en dat alle inzittenden zijn omgekomen.

    • Frank Huiskamp