Forse winststijging ING en Nationale-Nederlanden

Foto ANP

ING heeft vorig kwartaal fors meer winst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met negentien procent van 895 miljoen naar 1,1 miljard euro, blijkt uit vanochtend gepresenteerde halfjaarcijfers. Ook de omzet steeg, van 6,3 naar 6,7 miljard euro.

Die omzetstijging is volledig te danken aan verzekeringsdochter NN Group, waar Nationale-Nederlanden onder valt. Bij de bank zelf waren de inkomsten iets lager dan vorig jaar. Maar de nettowinst komt nog steeds grotendeels bij de bank vandaan. De winstgevendheid van verzekeraar NN is wel verviervoudigd, maar blijft met 264 miljoen euro nog ver achter bij de 806 miljoen van de bankentak.

Staatssteun

De winststijging van NN komt door goede beleggingen op een afgesloten verzekeringsportefeuille in Japan en hogere herwaarderingen van bezittingen. Het operationeel resultaat van de verzekeraar daalde juist met 6,2 procent tot 257 miljoen euro. Dat kwam door lagere inkomsten uit levensverzekeringen in Nederland, wat niet helemaal werd gecompenseerd door lagere kosten.

NN Group is behalve in Nederland ook actief als verzekeraar in de rest van Europa en Japan en wereldwijd als zakenbank. De cijfers van NN werden vandaag voor eerst apart naar buiten gebracht. ING is haar belang in de verzekeraar aan het afbouwen. Voor het einde van volgend jaar wil de bank alle aandelen verkocht hebben. Dat was een voorwaarde voor de staatsteun die de bank in 2008 kreeg.

    • Christiaan Pelgrim