Feyenoord al uitgeschakeld in Champions League

Jordy Clasie komt in actie tegen Veli Kavlak van Besiktas.
Jordy Clasie komt in actie tegen Veli Kavlak van Besiktas. Foto EPA/Sedat Suna

Feyenoord is in de voorronde van de Champions League al over de eerste horde gestruikeld. De Rotterdammers bogen in Istanbul met 3-1 voor Besiktas, na vorige week in de Kuip al met 2-1 verloren te hebben. De Senegalese spits Demba Ba maakte alle Turkse goals.

Besiktas plaatst zich door de overwinning voor de play-offs, het voorportaal van de groepsfase van de Champions League. De Turken waren net als Feyenoord pas in de derde voorronde ingestroomd. Voor Feyenoord is het Europese avontuur nog niet voorbij. De ploeg mag een treetje lager op zoek naar eerherstel in de play-offs van de Europa League.

Goede moed

Ondanks de slechte uitgangspositie begon Feyenoord in het Atatürk-stadion vol goede moed. Een grote fout van Sven van Beek maakte de opdracht echter alleen maar moeilijker. De rechtsback leed knullig balverlies, waarna Ba met het nodige geluk kon scoren. Mustafa Pektemek stond daarbij weliswaar in buitenspelpositie, maar volgens de scheidsrechter raakte de spits de bal niet en nam hij ook niet actief deel aan het spel.

Met de voorsprong op zak leek Besiktas de wedstrijd rustig uit te kunnen spelen, maar een invalbeurt van Elvis Manu bracht Feyenoord een nieuwe impuls. Na een knappe individuele actie trok hij een kwartier voor tijd de stand gelijk. Daarna eiste Ba echter de hoofdrol voor zich op. Hij maakte er op aangeven van Olcay Sahan 2-1 van en gooide vijf minuten later na een blunder van Terence Kongolo de wedstrijd in het slot.

Voor Feyenoord begint het bereiken van de Champions League steeds meer een obsessie te worden. De laatste keer dat dat lukte was in het seizoen 2002-2003. Door de uitschakeling van de Rotterdammers is Ajax net als de afgelopen seizoenen de enige Nederlandse deelnemer. (Novum)