Eigenaar van bos hoeft ruimen van drugsafval niet te betalen

Een vrouw uit Valkenswaard vond vaten drugsafval op haar bosperceel. De gemeente liet die opruimen en gaf de vrouw de rekening: 53.000 euro. Mag niet, zegt de Raad van State.

De gemeente Valkenswaard mag de kosten voor het opruimen van vaten met drugsafval niet verhalen op de eigenaar van het perceel waar de vaten werden gevonden.

Dat heeft de Raad van State vanochtend bepaald. Volgens de raad legde de gemeente onterecht de rekening bij de eigenaar neer. Zij had geen betrokkenheid had bij het dumpen van het afval en kan er dus niet verantwoordelijk voor worden gehouden, meent de raad.

De 44 vaten met drugsafval afkomstig van een xtc-laboratorium werden vorig jaar mei door onbekenden gedumpt op het terrein van de vrouw aan de Sil in Valkenswaard. De zoon van de vrouw vond de vaten en schakelde daarop de politie in.

De eigenaresse werd verzocht, met een beroep op de Wet bodembescherming, de vaten met giftige stoffen met spoed te laten opruimen, anders zou de gemeente dat doen. De vrouw weigerde. Zij had die vaten daar niet gedumpt, zei ze. Ze heeft niets met drugs van doen, en bovendien kwam ze nauwelijks op het bosperceel.

Vanwege het acute gevaar voor bodemverontreiniging liet de gemeente Valkenswaard de vaten direct verwijderen. Ook werden er bodemmonsters genomen om vast te stellen of de bodem was verontreinigd. De kosten van deze actie – 53.000 euro – verhaalde de gemeente op de perceeleigenaar. De vrouw tekende bezwaar aan. De gemeente schoof het bezwaarschrift terzijde, waarop de vrouw naar de Raad van State stapte.

In Noord-Brabant is het dumpen van drugsafval een groot probleem. Ongeveer 90 procent van alle drugsafval wordt gevonden in Noord-Brabant en, in mindere mate, Limburg. Vooral langs de grens zitten illegale xtc-laboratoria die met hun afval nergens heen kunnen.

Meestal worden de vaten of plastic zakken met afval in het bos gedumpt. Staatsbosbeheer, bijvoorbeeld, heeft regelmatig te maken met dumpingen. Het opruimen van een dumping kost ten minste 5.000 euro, maar dat bedrag kan veel verder oplopen als de vaten lek zijn en de grond moet worden gesaneerd.

Dat vaten op privéterrein worden gevonden, is uitzonderlijk. Marcel Smets, de advocaat van de eigenaar van het perceel in Sil, kent althans geen vergelijkbare zaak. „Het gaat om een bosperceel dat stevig is omheind. Het terrein was ook niet verhuurd aan derden.” Smets is zeer verheugd over de uitspraak.

De gemeente Valkenswaard paste zogenoemde spoedeisende bestuursdwang toe tegen de perceeleigenaar. Dat gebeurt als er met spoed een einde moet komen aan een onwenselijke situatie, in dit geval omdat er milieuschade dreigt. Spoedeisende bestuursdwang wordt ook toegepast bij hennepkwekerijen die zijn opgerold. Ook dan moet de rotzooi snel worden opgeruimd vanwege brandgevaar. De rekening wordt vervolgens bij de veroorzaker gelegd.

De rekening voor de vaten uit Valkenswaard ligt nu weer bij de gemeente. Alleen als de gemeente kan achterhalen wie de vaten heeft gedumpt, kan de rekening nog ergens anders heen.

    • Sheila Kamerman