Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Eerste dode door ebola in Saoedi-Arabië, totale dodental op 932

De met ebola besmette verpleegster Nancy Writebol wordt het Emory University Hospital in Atlanta binnengebracht. Ze liep het virus op tijdens haar werk in West-Afrika.
De met ebola besmette verpleegster Nancy Writebol wordt het Emory University Hospital in Atlanta binnengebracht. Ze liep het virus op tijdens haar werk in West-Afrika. Foto Reuters/John Spink/Atlanta Journal Constitution

Een 40-jarige man uit Saoedi-Arabië die symptomen had van ebola is vandaag overleden in de Saoedische stad Jeddah. Hij was zondag teruggekeerd uit Sierra Leone, waar het virus veel slachtoffers maakt. De Wereldgezondheidsorganisatie meldt ondertussen dat het dodental door de ebola-uitbraak is opgelopen tot 932.

Tussen 2 en 4 augustus alleen al vielen in Guinee, Liberia, Sierra Leone en Nigeria 45 doden door de ebola hemorragische koorts. In die periode werden in West-Afrika 108 nieuwe gevallen gerapporteerd.

In Nigeria overleed vandaag een tweede persoon aan de ziekte. In de miljoenenstad Lagos zijn zeven mensen besmet met het virus, meldt persbureau AFP. Allen slachtoffers hebben direct contact gehad met het eerste Nigeriaanse slachtoffer.

Geen bewezen remedie

Het laboratoriumonderzoek naar of de Saoedische man daadwerkelijk besmet was met het ebolavirus loopt nog, schrijft persbureau Reuters. Saoedi-Arabië kondigde in april aan vanwege de uitbraak geen visums te verstrekken aan moslims uit Guinee, Liberia, Sierra Leone die voor de hadj naar het land wilden afreizen.

Voor ebola bestaat nog geen bewezen behandeling. De ziekte lijkt eerst op een hevige griep. Patiënten krijgen koorts, hoofdpijn, een zere keel en moeten braken. In een later stadium vermindert ook de nier- en leverfunctie en ontstaan soms in- en uitwendige bloedingen. De huidige uitbraak, die vermoedelijk zijn oorsprong vindt in Guinee, is door de WHO omschreven als de “ergste epidemie ooit” van het virus.

Update 18.20: De Wereldgezondheidsorganisatie gaat met medisch ethici in gesprek over een breder gebruik van de experimentele behandeling voor ebola. Twee Amerikaanse verpleegkundigen die werden besmet met het virus krijgen nu een serum dat nog niet is getest op mensen.

Lees ook: Wat is het, hoe krijgt je het en wat doen we eraan? Zes vragen over ebola