Dit brengen andere media vandaag

Foto iStock
Foto iStock

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Rusland komt met eigen sancties, KLM mogelijk de dupe

Het lijkt erop alsof de KLM moet boeten voor de opnieuw opgelaaide koude oorlog tussen Rusland en het Westen, schrijft het FD. Moskou heeft plannen in de maak om westerse vliegtuigmaatschappijen te verbieden om het luchtruim van Siberië te gebruiken.

Deze beslissing van Rusland is een reactie op de sancties die opgelegd werden in de nasleep van de vliegramp van vlucht MH17. De vluchtroutes over Siberië zorgen voor een significante verkorting van de reisduur naar Azië voor Europese maatschappijen. De Russische sanctie zal onder andere voor tussenstops zorgen en mogelijk effect hebben op de reiskosten voor consumenten.

De KLM vliegt dagelijks met negen vluchten door het luchtruim van Siberië richting bestemmingen in Japan, China en Zuid-Korea. De vliegtuigmaatschappij onderzoekt nog wat voor gevolgen de aangekondigde sanctie van Rusland zal hebben op haar diensten, laat een woordvoerder weten. Volgens de Russische zakenkrant Vedomosti zou het omvliegen via Kazachstan en Mongolië voor bedrijven als KLM zeker dertigduizend euro per dag kosten.

Fastfood verovert Italië

In het land van de ‘cucina Italiana’ is fastfood in opkomst, schrijft de Volkskrant. Italië ondervindt na een economische crisis nu ook een culturele en culinaire crisis.

In Motorondo, een dorp buiten Rome, opende McDonald’s onlangs het grootste fastfoodrestaurant in Italië. En de hamburgers en frietjes slaan aan. Waarom? Ze zijn goedkoper dan de traditionele Italiaanse restaurants. Ook ketens als Burger King en het Italiaanse Old Wild West doen het er goed. Maar het eten is wel een klap in het gezicht van het culinaire erfgoed van de Italianen.

De Slowfoodbeweging, dat duurzaam en eerlijk voedsel promoot, lijkt echter nog niet verslagen te zijn in Italië. Biologische markten met lokaal geproduceerde producten zijn net als in de rest van de wereld ook daar steeds populairder. Iconische gerechten als pizza, Baccalà en spaghetti zullen dus niet snel verdwijnen. Maar Italiaanse consumenten denken in ieder geval niet alleen meer met hun maag, maar ook hun geld. De telefoonrekening moet immers ook betaald worden.

Lauw ontvangst Loket Slapende Tegoeden

Notarissen zien graag dat banken een actievere rol aannemen in het opsporen van nabestaanden van overleden rekeninghouders, schrijft de Telegraaf vanochtend. Dat laat de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie weten naar aanleiding van de opening van het Loket Slapende Tegoeden door de Nederlandse Vereniging van Banken.

Hoewel notarissen dit loket een goed initiatief vinden, pleiten zij voor meer betrokkenheid van banken én de staat. Met dit nieuwe loket kunnen nabestaanden een aanvraag indienen om te laten onderzoeken bij welke bank een overledene een rekening had lopen. Vaak is dat voor hen onduidelijk en verdwijnen deze zogeheten ‘slapende tegoeden’ in de schatkist van de staat. Vrijwel alle Nederlandse banken, achttien in totaal, zijn aangesloten bij het initiatief.

De Nederlandse Vereniging van Banken ziet het loket als “de best mogelijke oplossing” onder de “huidige wetgeving”. De kritische notarissen zien graag dat de overheid overlijdensberichten delen met financiële instellingen, zoals dat in België gebeurt. Maar dat lijkt voorlopig niet te kunnen.

    • Hans Klis