De pieterman is het komkommerdier van 2014

De Pieterman heeft al twaalf ‘slachtoffers’ gemaakt in Zandvoort. Het visje met de stekels houdt de gemoederen bezig van de mensen die niet op vakantie zijn. Ieder jaar heeft zijn eigen komkommerdier, van ontsnapte lanspuntslang tot poema’s en krokodillen die worden gesignaleerd in Nederland.

Foto De Telegraaf

De Pieterman heeft al twaalf ‘slachtoffers’ gemaakt in Zandvoort. Het visje met de stekels houdt de gemoederen bezig van de mensen die niet op vakantie zijn. Ieder jaar heeft zijn eigen komkommerdier, van ontsnapte lanspuntslang tot poema’s en krokodillen die worden gesignaleerd in Nederland.

De Telegraaf heeft hem al de ‘Schrik van Zandvoort’ gedoopt en opent de voorpagina met een artikel over de pieterman, een zeevisje dat steekt als je erop gaat staan. RTL Nieuws beantwoordt vier vragen over de pieterman en HP/De Tijd heeft een redacteur die ooit slachtoffer werd van de gevreesde pieterman.

Twitter avatar KeesMoeliker Kees Moeliker Sta ik eindelijk weer eens op de voorpagina van @telegraaf, loopt de fckg vouw dwars over mijn hoofd http://t.co/GvIR7pTe4o

De pieterman is met afstand het komkommerdier van 2014. Als er weinig nieuws is, en de zogenaamde komkommertijd is aangebroken, kan een dier dagenlang het nieuws beheersen.

Gewonde koeien en een vliegenplaag

Vandaag kreeg de pieterman trouwens concurrentie van gewonde koeien in Waalwijk en de vliegenplaag van Lelystad.

Bijna ieder jaar is er een komkommerdier te vinden, een kort overzicht:

  • Al jarenlang wordt Nederland in de zomer geteisterd door de eikenprocessierups, het jaarlijks terugkerende zomerdier. In 1996 bedreigden de beestjes zelfs de Tour de France die toen Brabant aandeed. Na lange afwezigheid dook de rups in 1990 weer op in Nederland, de plaag bereikte in 1996 een hoogtepunt in het zuiden van Nederland.
  • Een loslopende leeuw zorgde eind mei 1996 voor paniek in het Panbos bij Zeist. De geschrokken wandelaars bleken later alarm te hebben geslagen vanwege een grote hond.
  • In augustus 1999 ontsnapte een levensgevaarlijke lanspuntslang in Enkhuizen. Dat beweerde degene die het dier in zijn garage verzorgde. Het dier werd nooit gevonden, ondanks dat er op grote schaal werd gezocht met behulp van een slangendeskundige en een helikopter. Het vermoeden ontstond dat het verhaal verzonnen was, maar de man die de melding maakte, bleef bij zijn verhaal.
  • De brandweer pompte in de zomer van 2002 een sloot leeg in het Noord-Hollandse Egmond aan den Hoef. Meerdere mensen hadden er een kaaiman van vijftig centimeter gezien, de zoektocht leverde niks op.
  • Een poema op de Veluwe beheerste het nieuws in juni en juli 2005. De zoektocht naar ‘Winnie de Poohma’ werd geleid door een expert van stichting Pantera die zeker wist dat geen grote kat was. Toen de komkommertijd voorbij was, in september, werd toch de conclusie getrokken dat het om een huiskat van buitengewoon formaat ging.
  • In diezelfde zomer werd gestreden om het wilde zwijntje Sneeuwvlokje van de jacht te behoeden. Het albino zwijntje moest worden gevangen, omdat het anders zou worden afgeschoten ten behoeve van de raszuiverheid van de wilde zwijnen.
  • Een tijgerpython ontsnapte in augustus 2011 in Amsterdam. Omdat de politie de slang gelijk met een bezem in een doos wist te vegen, kwam de python niet verder dan een komkommernieuwtje.

Het Meertens Instituut schreef eerder een uitgebreid artikel (in pdf) over de vele komkommerdieren die in de zomer het nieuws hebben beheerst.

    • Alex van der Hulst