De perfecte burger

illustratie jet peters
illustratie jet peters

In de laatste aflevering van een zomerserietje over burgers: wat maakt nu eigenlijk een goede burger? Het belangrijkste is natuurlijk het vlees zelf.

Laat dit het liefst een beetje grover malen en zorg dat er zo’n 25 tot 30 procent vet in zit. Maak de schijven bovendien niet te dun; dunne burgers drogen eerder uit.

Verder wil je er iets fris en knisperends erbij, zoals sla of heel dungesneden kool of wortel. Iets zuurs kan ook prettig zijn, augurk of andere pickles.

Of iets zoets, denk aan tomatenketchup of een relish. Maar ook gebakken uien zijn zoet.

Rauwe uien voegen juist iets pittigs en scherps toe. Ook lekker. Over het algemeen is het een goed idee om daar iets romigs

tegenover te stellen, mayonaise, crème fraîche of avocado bijvoorbeeld. En uiteraard kan iets zouts ook bijdragen aan het genot. Uitgebakken spek. Kaas. Verzin het maar.

Tot slot het broodje. Hoewel ik een hekel heb aan van die standaard kleffe, witte hamburgerbroodjes-met-sesamzaadjes uit de fabriek, vind ik dat een hamburgerbroodje ook niet te hard, niet te volkoren en vooral eenvoudig moet zijn.

Zevenkoren zuurdesem met zemelen is niet wat je zoekt voor een burger. Gewoon een fatsoenlijk wit broodje is als je het mij vraagt de beste keuze.

Trek gekregen? Laten we het vuur op gaan stoken, voor lamsburgers met geraspte biet en een simpele tzatziki.

    • Janneke Vreugdenhil