De bios komt naar je toe deze zomer

None

Het begon in 2002 met vier vrienden, een gedeelde liefde voor film en een idee. Met een busje, een beamer en een scherm zou een stuk braakliggend terrein in Amsterdam worden bezet. Het doel: films vertonen die het grote publiek ten onrechte is misgelopen. Maar het feest ging niet door, want ja, vergunningen. Een jaar later gaf de gemeente wel toestemming en zegde het Amsterdams Fonds voor de Kunst een subsidie toe. Inmiddels is het openluchtfilmfestival Pluk de Nacht een begrip en kan het hoofdstedelijk publiek elf zomeravonden lang gratis op het Stenen Hoofd vanuit een strandstoel of gewapend met picknickkleed of snuggie cinematografische hoogstandjes ontdekken.

Het aanbod: breed en onbekend, van korte animatiefilm tot absurde romantische komedie tot tragische plattelandsdocumentaire. In die laatste categorie valt de openingsfilm van vanavond: Stop the Pounding Heart van de Italiaanse regisseur Roberto Minervini. Dit „intieme portret van een christelijke familie in landelijk Texas” dient volgens de organisatie bij voorkeur met zo min mogelijk voorkennis te worden bekeken. Het festival huist tot 16 augustus in Amsterdam, en reist daarna verder naar Utrecht, Arnhem en Den Haag. De Pleinbioscoop in Rotterdam is vanaf 13 augustus weer te vinden op z’n vertrouwde stek in het Museumpark. Het festival opent met de publiekspremière van de documentaire Schorem, over de knip- en scheeravonturen van Rotterdammers Bertus en Leen. De Pleinbioscoop vertoont tot en met 31 augustus dagelijks een film onder de Rotterdamse sterrenhemel. De organisatie belooft een divers programma - „van Hollywoodhit tot filmhuisfilm” - onder meer 12 Years a Slave en Jurassic Park staan op de agenda.

Ook buiten de Randstad komt de bioscoop naar je toe deze zomer. Op de Terhernster Poelen in het Friese Merengebied kun je van 14 tot en met 17 augustus tijdens het Nomadisch Drijvend Filmfestival met je boot naar de bios. Op drie verschillende locaties zijn na zonsondergang voorstellingen: op Kameleoneiland wordt een bekende film vertoond, op de eilanden Lytse Helling en Rûne Pôle arthouse en natuur- of muziekdocumentaires.

In Groningen is de derde editie van Zienemaan en Sterren bezig, op 15 augustus en 5 september doet het dak van het Informatiecentrum op de Grote Markt nog dienst als filmtheater. De laatste vertoning is gratis toegankelijk: de première van een docu van Groningse makelij gaat over Herman Brood, de enige echte Nederlandse rockster.

    • Anne-Martijn van der Kaaden