Baardmannen en sluiervrouwen uit bus gezet

Mannen met lange baard, wijde kleren en aanstekers en vrouwen met hoofddoeken, gezichtssluiers of jihabs worden in de bussen van de Chinese steden Xinjiang en Karamay geweerd. Oeigoerse passagiers die yoghurt bij zich hebben of op hun kledij een halve maan en ster hebben geborduurd komen de bus in de westelijke provincie Xinjiang niet in.

In Xinjiang, eenvijfde van Chinees grondgebied met bijna 12 miljoen islamistische Oiegoeren en 10 miljoen Han-Chinezen, treden autoriteiten harder op tegen ‘terroristische en separatistische’ Oeigoeren. Volgens een Chinese krant moeten de maatregelen voorkomen dat de inzittenden wapens bij zich hebben of explosieven op yoghurtbasis kunnen aansteken.

Radicale Oeigoeren pleegden sinds 2013 zelfmoordaanslagen in Xinjiang en elders. Chinese autoriteiten verrichtten ruim 500 arrestaties. Bij botsingen en demonstraties zijn ruim 250 Oeigoeren en Han-Chinese politiemensen gedood. Regels voor het uitoefenen van de islam zijn verscherpt.

Als protest dragen steeds meer vrouwen traditionele islamitische kledij en laten mannen hun baarden langer groeien dan voorgeschreven. De gezichtssluier werd tot voor kort niet veel gedragen in Xinjiang. „Dit is openlijk racistisch en discriminerend”, aldus een Oeigoerse organisatie in de VS.