Arcadis zoekt een kopman die meefietst en zo een haven binnenhengelt

ROTTERDAM - De grootste nog varende olietanker ter wereld, de TI Europe, ligt in de haven van Rotterdam. In het schip wordt 380.000 ton stookolie geladen voor vervoer naar Azi鬠ANP MARCO DE SWART
ROTTERDAM - De grootste nog varende olietanker ter wereld, de TI Europe, ligt in de haven van Rotterdam. In het schip wordt 380.000 ton stookolie geladen voor vervoer naar Azi鬠ANP MARCO DE SWART Foto ANP

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Manager Contracting Water & Milieu
Bedrijf: Arcadis
Wat opvalt aan de vacature: Je moet een initiator, inspirator en manager zijn.

Wat doe je dan eigenlijk?

Contracten binnenhalen en managen. Voor het beheer van het IJsselmeergebied bijvoorbeeld, of het baggeren van grachten en het hergebruiken van de waterbodem. Maar ook de bouw van een haven kan dankzij jou bij het grootste ingenieursbedrijf van Nederland belanden. Dat doe je samen met een team van projectmanagers, waarvoor jij de koers bepaalt.

De afdeling waar je gaat werken - Contracting - beheert projecten die in de miljoenen lopen en is zo’n vijftig man groot. Al die projectmanagers stuur jij aan. Maar je bent meer dan alleen hun leidinggevende. “Je moet een kopman zijn die goed meefietst”, zegt jouw toekomstige baas Niek de Boer, marktgroep directeur. Je beheert dus ook zelf projecten. “Daarbij kun je de leuke parels uitkiezen”, voegt De Boer eraan toe. Zelf leidt hij de gebiedsontwikkeling langs de IJssel.

Dat contracten binnenhengelen gaat op twee manieren: via openbare aanbestedingen en door klanten direct te benaderen. Juist in dat laatste moet je onderscheidend zijn. “We proberen altijd van toegevoegde waarde te zijn”, zegt De Boer. “Dus als jij met een innovatie of creatief idee een ton kan besparen voor de klant, hebben ze daar misschien wel 80.000 euro voor over. Zo wint iedereen.”

Hoeveel verdient dat?

“Je kan meer dan 5.000 euro bruto per maand verdienen”, zegt De Boer. En over de precieze invulling van je contract kan je onderhandelen. Zaken als een bonusregeling en een leaseauto zijn bespreekbaar.

Waarom zoeken ze iemand?

De vorige manager gaat met pensioen.

Wat voor collega moet je zijn?

“Passie”, zegt De Boer. Dat moet je hebben. Wat hij daarmee bedoelt is dat je het enthousiasme dat je zelf voelt voor de projecten in kwestie, kan overbrengen op de klant. “Want als je sprankelt, heb je vrienden”, legt De Boer uit.

Wat Arcadis dus niet zoekt is een gesloten persoon. Eerder het tegenovergestelde: tegen het extravagante aan. En het liefst met een beetje flair. “Bij Arcadis heb je de vrijheid om je baan net zo mooi te maken als je zelf wilt”, zegt De Boer. “Maar daarvoor moet je wel actie ondernemen.”

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Het gaat goed met Arcadis. Weliswaar daalde de omzet in de eerste maanden van dit jaar, maar de winst steeg. Kwestie van kostenbesparingen. Ook nam het ingenieursbedrijf vorige week de Engelse concurrent Hyder over. En in december won het bedrijf de titel van “Beste werkgever 2013” volgens InCompany.

So what’s not to like? Nou, de vacature richt zich op de Nederlandse markt, terwijl het bedrijf juist daar voorlopig nog geen herstel verwacht. En daarnaast betekent werken op projectbasis, werken met stress. “Je moet genieten van pieken”, zegt De Boer.

Kun je dat en regel jij de projecten, dan regelt Arcadis de rest.

    • Sam de Voogt