Amerikaanse generaal gedood – hoogste militair sinds Vietnam

In de buurt van Kabul is de Amerikaanse generaal Greene doodgeschoten. Een Duitse generaal raakte gewond.

De Amerikaanse generaal-majoor Harold J. Greene is gisteren in Afghanistan doodgeschoten door een man in een uniform van het Afghaanse leger. Greene (55) is de hoogstgeplaatste Amerikaanse militair die sinds de Vietnam-oorlog is omgekomen in oorlogsgebied. Zijn dood wijst op het groeiende geweld in Afghanistan op de vooravond van de terugtrekking van de NAVO-macht.

De aanslag, waarbij ook 15 NAVO-militairen en Afghanen gewond raakten, gebeurde tijdens een bezoek van Greene aan een militaire academie ten westen van Kabul. De schutter, die niet opviel vanwege zijn Afghaanse uniform, opende plotseling het vuur. Onder de (zwaar)gewonden was onder meer een Duitse generaal.

Generaal-majoor Greene, opgeleid als ingenieur, was binnen het Amerikaanse leger betrokken bij het vergroten van het gebruik van moderne technologie, zoals smartphones en computerspellen. Afghanistan was zijn eerste uitzending in oorlogsgebied.

Washington onderstreepte na de aanslag het Amerikaanse vertrouwen in de samenwerking met het Afghaanse leger. Dat moet straks zelfstandig functioneren als aan het eind van dit jaar de door de Amerikanen geleide NAVO-macht vrijwel geheel uit het land is teruggetrokken.

Voorafgaand aan de terugtrekking is het geweld toegenomen tegen hulporganisaties, journalisten en Afghaanse burgers. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn 1.564 burgers gedood, een stijging van 17 procent, aldus de VN. Driekwart van de doden werd veroorzaakt door de Afghaanse extremistische groepen zoals de Talibaan.

Ook het aantal aanslagen door Afghaanse soldaten op NAVO-militairen is toegenomen, nadat dit soort voorvallen vorig jaar juist daalden. Soms eist de Talibaan de aanslagen op als bewijs dat ze het leger hebben geïnfiltreerd. Gisteren prees een woordvoerder van de Talibaan de „Afghaanse soldaat” die de aanslag had uitgevoerd.