Als een kind in nood is, belt zij iedereen in haar netwerk

Elke carrière kent wel een leermeester. Voor Unicef-lobbyist Sabine de Jong (29) is dat Carla van Os (46).

None

‘Als rechtenstudent had ik nog weinig geleerd over de rechten van het kind en als ik er al iets over wist, associeerde ik het met misstanden in het buitenland. Ik had er geen notie van dat er in Nederland ook kinderrechten worden geschonden. Tijdens mijn stage bij Defence for Children ging er een wereld voor me open. En dat kwam vooral door mijn stagebegeleider Carla van Os.

„Als ik haar hoorde telefoneren met politici, media of de vreemdelingendienst raakte ik zelf ook helemaal geïnspireerd om de strijd aan te gaan.

„Ze leerde me kritisch te denken en niet zomaar te accepteren dat iets gaat zoals het gaat, omdat het nu eenmaal altijd zo gaat. Dat het niet normaal is om kinderen op te sluiten in een gevangeniscel omdat ze zijn gevlucht, ook al wordt dat al jaren gewoon gevonden. Dat het niet klopt om andere maatstaven te hebben voor kinderen die toevallig niet in Nederland zijn geboren, of wel hier geboren zijn maar zonder de juiste papieren.

„Lobbyen is veel breder dan enkel met politici praten, liet ze me zien. Je moet veel kennis hebben, goed kunnen schrijven en creatief zijn. Ze bedacht steeds weer iets nieuws om aandacht te vragen voor kinderen.

„Zo hebben we bijvoorbeeld bushokjes in Den Haag bezet met waslijnen vol kinderkleren om te visualiseren dat er kinderen op straat werden gezet.

„Dankzij haar weet ik dat je geduld moet hebben om dingen te veranderen: bijna tien jaar lang streed ze voor het kinderpardon en hoewel veel mensen er niet in geloofden is dat er vorig jaar toch gekomen. Maar ook dat je soms juist snel moet handelen: als een kind echt in nood was, belde ze iedereen in haar netwerk om een oplossing te vinden.

„Misschien nog wel het belangrijkste: ze gaf me veel vertrouwen en verantwoordelijkheid. Zo liet ze me een artikel schrijven over de medische zorg bij ongedocumenteerde kinderen. Over dat artikel werden vervolgens Kamervragen gesteld en zo ontdekte ik voor het eerst dat je echt invloed kunt hebben als lobbyist.”

    • Adinda Akkermans