Moeizame paringsdans Rupert Murdoch en Time Warner voorbij

Foto iStock

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De paringsdans tussen 21st Century Fox en Time Warner lijkt dan toch definitief ten einde, meldt The Wall Street Journal. Fox-baas Rupert Murdoch trok vannacht zijn bod in omdat zijn tegenpool Jeffrey Bewkes niet kwam opdagen aan de onderhandelingstafel.

Toen Time Warner vorige maand een overname van tachtig miljard dollar afsloeg, maakte dat geen deel uit van de onderhandelingsstrategie. Het bedrijf liet al eerder weten de avances van Murdoch als vijandig te beschouwen. De aandelen van Fox én Time Warner kelderden fors na de bekendmaking van het afgeslagen bod. Reden voor Murdoch om nu zijn overnameplannen af te blazen. ‘Dit heeft de voorgestelde transactie onaantrekkelijk gemaakt voor de aandeelhouders van Fox’, schreef de topman vannacht in een verklaring.

Dit hoofdstuk van Fox lijkt dus afgesloten; deze deal kan bij de andere ‘missers van Murdoch‘ weggezet worden. De kous is echter nog niet af voor de rest van de wereld. Analisten verwachten dat dit nieuws de markten deze week nog bezig zal houden. Het bedrijf én Time Warner komen morgen namelijk met nieuwe kwartaalcijfers.

Toch maar niet naar Bern, Walgreens blijft in Chicago

Het hoofdkantoor van de grootste Amerikaanse drogisterijketen, Walgreens, verhuisd toch niet naar het buitenland. Uitgesproken critici zoals president Barack Obama kunnen gerust ademhalen volgens The Chicago Tribune. De werknemers op de locatie in Chicago behouden hun baan. Voorlopig tenminste.

Walgreens overwoog eerder om het hoofdkantoor van Chicago naar Groot-Brittannië of Zwitserland te verplaatsen. De drogisterijketen maakt morgen waarschijnlijk bekend dat het zijn Britse concurrent Alliance Boots GmbH (met hoofdkantoor in Bern) volledig overneemt. Die voorgenomen verhuizing - in verband met betere belastingomstandigheden voor Walgreens - kwam het bedrijf op forse kritiek te staan.

Vannacht kondigde Walgreens aan na de naderende aankoop van Alliance Boots toch het hoofdkantoor in Chicago aan te houden. Het bedrijf kiest ervoor - voorlopig - te luisteren naar zijn critici. Maar zoals CEO Greg Wasson al in juni zei, is het zijn taak om “de waarde van de aandelen te optimaliseren” en te doen “wat het beste is voor het bedrijf”. De beslissing om te blijven betekent niet dat in de toekomst alsnog uitgeweken kan worden naar het buitenland. Het is onduidelijk of Walgreens van de Amerikaanse overheid belastingvoordelen heeft gekregen om te blijven in Chicago.

Silicon Valley verandert de wereld van durfkapitaal

Bedrijven als Google, Facebook en Apple veranderen de economische wereld, schrijft The New York Times. En niet alleen omdat ze miljarden euro’s waard zijn.

Vroeger moesten oprichters van een bedrijf hard werken om naar de beurs te kunnen gaan en wie weet, zelfs nog eens overgenomen te worden door andere bedrijven. Nu staan Google, Facebook en Apple in de rij om de nieuwste startups voor miljarden te kopen. Bedrijven die zich vaak nog niet eens bewezen hebben met hun gadgets of apps. Deze verzameldrang zorgt ervoor dat het conglomeraat een comeback maakt. Terwijl buiten de technologiesector dit model sinds de jaren zestig niet meer in zwang is, vertakt Silicon Valley zich gretig naar medische apparatuur, auto’s, contactlenzen en genetica.

Dit heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat bedrijven als Facebook en Google elkaar proberen af te troeven met het aankopen van nieuwe technologie. In deze markt moet je immers rennen om op dezelfde plek te blijven. Daardoor nemen de techgiganten langzaam ook de rol over van durfkapitaalinvesteerders. Het zijn niet alleen meer de hedgefondsen die investeren in startups. Conglomeraten geworteld in de techsector beheren opeens ook aandelenportfolio’s.

    • Hans Klis