Ze wisten in Gouda dus wél van de pretparkfraude in Polen

Foto Imtech
Foto Imtech

Wat had de top van installatiebedrijf Imtech te maken met de omvangrijke fraude die de crisis veroorzaakte waar het bedrijf nu nog steeds in verkeert? Niets, was de conclusie van de forensisch onderzoekers die de fraude vorig jaar in opdracht van Imtech onderzochten. Er waren “geen indicaties” dat de toenmalige raad van bestuur “betrokken was” bij het optuigen van de frauduleuze transacties.

Dat ligt toch anders, blijkt nu. Het voormalige bestuur wist wél wat er gaande was, meldde het Financieele Dagblad gisteren. Vier vragen.

1. Wanneer kwam de fraude aan het licht?

Op 4 februari vorig jaar maakte Imtech bekend dat er “mogelijke onregelmatigheden” waren geconstateerd bij de bouw van een Pools pretpark – in de zomer van 2012 nog aangekondigd als “de grootste order ooit”. Als gevolg van de problemen moest Imtech “ten minste 100 miljoen euro” afwaarderen, liet het bedrijf weten. “Een eenmalig probleem”, benadrukte topman Van der Bruggen. Maar dat stelde de belegger niet gerust. Aan het eind van de handelsdag was de waarde van Imtech gehalveerd.

In de maanden daarna bleken de problemen helemaal niet geïsoleerd tot het Poolse pretpark. Behalve in Polen bleek het ook mis in Duitsland. Uiteindelijk moest Imtech 380 miljoen euro afschrijven als gevolg van de ‘onregelmatigheden’, die in juli vorig jaar door forensisch onderzoekers werden gekwalificeerd als fraude.

2. Hoe werd er gefraudeerd?

Het Poolse pretpark zou worden ontwikkeld door het bedrijf Adventure World Warsaw (AWW). Imtech was hoofdaannemer van het project. Maar AWW vond geen financiers en kon Imtech daardoor geen voorschot betalen – iets wat Imtech normaal altijd krijgt voor het aan een project begint. De verantwoordelijke dochterbedrijven, Imtech Duitsland en Imtech Polen, verzonnen daarom een ingewikkelde financiële constructie. AWW leende geld van de Oostenrijkse Meinl Bank, waarmee het voorschot aan Imtech betaald kon worden.

Dat klinkt prima, maar Imtech stond nu garant voor de lening die AWW van de Meinl Bank had gekregen. Bovendien kon Imtech niet eens écht over dat geld beschikken, omdat de Meinl Bank daar nog een pandrecht op had. Alleen op papier was het voorschot dus bij Imtech terecht gekomen – maar het werd wel in de resultaten meegenomen.

Een van de directeuren van Imtech Polen had een persoonlijk belang bij het slagen van van het pretparkproject. Zijn vrouw had een belang in het bedrijf dat het pretpark ontwikkelde, zo meldde het Financieele Dagblad vanochtend.

3. Sinds wanneer wist de top in Gouda daarvan?

Op 29 december 2012 stuurde toenmalig directeur Klaus Betz van Imtech Duitsland en Oost-Europa een mail aan toenmalig bestuursvoorzitter René van der Bruggen en financieel directeur Boudewijn Gerner, blijkt uit de publicatie van het Financieele Dagblad. Daarin laat Betz ze weten dat de truc die de bouw van het Poolse pretpark mogelijk moet maken rond is. AWW leent een bedrag van 147,6 miljoen euro van de Oostenrijkse bank en ‘betaalt’ dat aan Imtech. Zo kan Imtech het miljoenenbedrag vast meenemen in de resultaten over 2012.

4. Wat zijn de gevolgen van deze nieuwe informatie?

Beleggers reageerden gisteren direct: de koers verloor 21 procent. Een aandeel Imtech is nu 45 eurocent waard. Een absoluut dieptepunt.

Verder heeft het mogelijk gevolgen voor de schadevergoeding die gedupeerde beleggers van het bedrijf en de oud-bestuurders eisen. De Vereniging van Effectenbezitters is al enige tijd met Imtech in gesprek over een schikking. Tot nu toe werd het voormalige bestuur door de VEB beschuldigd van mismanagement. “Als er sprake is van misleiding kan dat gevolgen hebben voor de onderhandelingen”, zegt adjunct-directeur Errol Keyner.

    • Teri van der Heijden & Tom Kreling