‘Wensouders kregen ruzie met Thaise draagmoeder’

Het schandaal over de bij een Thaise draagmoeder achtergelaten Australische baby wordt steeds groter. Dit weekeinde werd bekend dat een Australisch echtpaar een baby met het syndroom van Down bij een betaalde draagmoeder in Thailand achterliet. Het gezonde tweelingzusje van baby Gammy namen ze wel mee.

De Australische wensouders, die eerder anoniem bleven, hebben vandaag via een tussenpersoon aan een lokale krant laten weten dat het verhaal van de Thaise draagmoeder niet klopt. „Gammy was erg ziek toen hij werd geboren en de biologische ouders kregen te horen dat hij maximaal een dag zou leven.” Volgens de tussenpersoon hebben de wensouders juridische strijd met de draagmoeder moeten voeren om het gezonde meisje mee naar Australië te nemen, en leek dat het maximaal haalbare.

Australische media melden dat de wensvader in de jaren 90 twee keer zou zijn veroordeeld voor misbruik van zeer jonge meisjes. De kinderbescherming heeft bekendgemaakt dat het gezin wordt onderzocht. Dit heeft het debat over commercieel draagmoederschap in Australië nog verder aangewakkerd. De regering belooft de babyhandel te onderzoeken. Naar schatting reizen zo’n duizend Australische paren per jaar naar het buitenland om via betaalde draagmoeders een kind te krijgen. In Thailand, een van de landen waar dit het vaakst voorkomt, is de babyhandel vrijwel ongereguleerd.

    • Dolf de Groot