Verzamelaar VS moet Griekse munten afstaan

Na een onderzoek naar illegaal verkregen kunstvoorwerpen heeft de Amerikaanse justitie een bekende verzamelaar van munten gedwongen vijf antieke munten terug te geven aan Griekenland. De munten dateren uit de vijfde eeuw voor Christus.

Verzamelaar Arnold-Peter Weiss, een handchirurg uit New York, kwam met de justitie in aanraking toen hij probeerde een paar kostbare munten te verkopen die, naar hij dacht, illegaal uit Sicilië waren gesmokkeld.

Uiteindelijk bleken die munten vals te zijn. Om vervolging wegens heling te voorkomen, sloot hij een akkoord met Justitie. Dat hield onder andere in dat hij afstand deed van twintig munten waarvan hij niet kon bewijzen de rechtmatige eigenaar te zijn. Daaronder zijn de vijf authentieke munten die in het Numismatische Museum in Athene tentoongesteld worden. De vijftien andere blijven in de VS.

Onderdeel van het akkoord was ook dat Weiss een artikel schreef in het blad van de Amerikaanse Numismatische Vereniging, waarvan hij bestuurslid was. Hij waarschuwt tegen het verzamelen van munten waarvan niet duidelijk is of die legaal zijn verkregen. Landen als Griekenland, Turkije en Italië hebben strenge wetten tegen de uitvoer van historisch erfgoed.

„Ik was erg actief in de markt voor antieke munten en besteedde weinig aandacht aan buitenlandse wetten over cultuurbezit, alsof die in de VS niet van belang zouden zijn”, schreef Weiss in zijn essay. „Dat zijn ze wel.” (AP)