Van Gaal heeft zijn eerste prijs van het seizoen al te pakken

Manchester-spelers Darren Fletcher (links) en Wayne Rooney houden de beker omhoog.
Manchester-spelers Darren Fletcher (links) en Wayne Rooney houden de beker omhoog. Foto AFP/ Chris Trotman

So far, so good. Louis van Gaal is prima begonnen als coach van Manchester United en kan het Premier League-seizoen met goede hoop tegemoet zien. Hij won met United de lucratieve International Champions Cup in de Verenigde Staten. Liverpool werd in de finale met 3-1 verslagen.

Het toernooi in de VS is vriendschappelijk, maar vormde een prima test in de aanloop naar het nieuwe seizoen, waarin Manchester United probeert terug te keren aan de top, na vorig jaar teleurstellende zevende te zijn geworden.

Een prima test was het vooral dankzij de sterke bezetting. Het won achtereenvolgens in de poule van AS Roma (3-2), Internazionale (0-0, winst na strafschoppen) en Real Madrid (3-1). Vannacht werd dus ook van Liverpool gewonnen. Voor het toernooi won Van Gaal met Manchester met liefst 7-1 een oefenwedstrijd van LA Galaxy.

Twitter avatar BBCSporf BBC Sporf Man Utd 7-0 LA Galaxy
Man Utd 3-2 Roma
Man Utd 0-0 Inter (5-3 pen.)
Man Utd 3-1 Real Madrid
Man Utd 3-1 Liverpool http://t.co/19aG0CJQbI

United opent het Premier League-seizoen op 16 augustus tegen Swansea City.

Iedereen is tevreden

Bij United zijn er tot nu toe ook alleen maar positieve reacties op Van Gaal, schreef sportmedewerker Arthur Renard gisteren in NRC Handelsblad (€). Zo hebben verschillende spelers zich al zeer positief uitgelaten.

“Vorig seizoen ontbrak het United aan de winnaarsmentaliteit waar het onder Alex Ferguson bekend mee was geworden. David Moyes had de moeilijke taak om de succesmanager op te volgen, en met een zevende plaats wist hij niet aan de verwachtingen te voldoen. Na nog geen jaar moest hij al weer plaatsmaken. Van Gaal was zijn opvolger.

Al vanaf het begin hanteert Van Gaal een duidelijke aanpak, waarbij hij spelers niet wil overbelasten. Zo krijgt Robin van Persie bijvoorbeeld alle tijd om weer helemaal fit te worden, nadat er vorig seizoen twijfels waren over de belasting van de sterspeler. Van Persie komt binnenkort terug bij United, maar Van Gaal zei dat hij nog even geduld moet hebben alvorens hij zal spelen. “Wanneer spelers drie weken vakantie hebben gehad moeten ze eerst een volle trainingsperiode afwerken. Pas daarna zal Van Persie gaan spelen.”

Derde op WK

Van Gaal had amper tijd om bij te komen of na te genieten van zijn vorige baan toen hij aan de slag ging in Manchester. De afgelopen twee jaar was hij voor de tweede keer bondscoach van het Nederlands elftal. Hij haalde revanche op die eerdere niet succesvolle periode, waarin Nederland zich niet wist te plaatsen voor het WK van 2002 in Zuid-Korea en Japan. Oranje strandde in Brazilië in de halve finale, waarin het na strafschoppen verloor van Argentinië. De wedstrijd om de derde plek werd met 3-0 gewonnen van Brazilië.

Guus Hiddink is zijn opvolger bij het Nederlands elftal. De bedoeling is dat hij Oranje coacht tot en met het EK van 2016 in Frankrijk. Daarna neemt Danny Blind, assistent onder Van Gaal en nu onder Hiddink, het over.

    • Frank Huiskamp