Timmermans: onderzoek proportionaliteit Israël

Minister wijst op hoog aantal burgerslachtoffers

Onafhankelijk onderzoek moet worden gedaan naar de proportionaliteit van het Israëlische ingrijpen in Gaza. Dat bepleit minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) vandaag in een opiniestuk in deze krant. Het „zeer hoge aantal burgerslachtoffers” is contrair aan „de zorgvuldige handelwijze die het Israëlische leger zegt na te streven”, aldus Timmermans. „Israël mag worden gehouden aan de norm die het zelf zegt na te streven.”

Daarnaast spreekt Timmermans zich uit tegen ‘import’ van „onverzoenlijke polarisatie” naar Nederland. In Den Haag ontaardde een ‘islamitische betoging voor Gaza’ bijna twee weken geleden in een anti-Joodse demonstratie. Op sociale media worden veel antisemitische doodsverwensingen geuit, soms met de toevoeging „#hitlerwasright”.

Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) kreeg de laatste twee weken van juli 122 meldingen van antisemitisme, normaal gesproken zijn dat er 4 à 5 per week. Er zijn ook meldingen van geweld tegen Joodse Nederlanders.

Gisteravond overlegde het kabinet met Joodse organisaties over de antisemitische incidenten die er sinds het begin van de huidige oorlog in Gaza in Nederland zijn geweest. Premier Mark Rutte (VVD), minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) en minister Ivo Opstelten (Justitie, VVD) spraken op het Catshuis met vertegenwoordigers van zeven Joodse belangenclubs. Het overleg was aangevraagd door de organisaties, zegt Jaap Fransman, voorzitter van het Centraal Joods Overleg (CJO), na antisemitische leuzen op een pro-Gaza-demonstratie in Den Haag. „Bij de Joodse gemeenschap in Nederland leeft vrees, zorg en angst”, zegt Fransman.

Het kabinet heeft toegezegd maatregelen te nemen bij demonstraties en antisemitisme te vervolgen. Ook is recentelijk extra beveiliging geregeld voor Joodse instellingen. Fransman is erg tevreden met wat hij „de lijn-Van der Laan” noemt. Vrijdag sprak burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam zich fel uit tegen incidenten en kondigde strenge handhaving aan bij een demonstratie in Amsterdam afgelopen weekend.

De PvdA, de partij van minister Timmermans, verwacht een sterkere veroordeling van het Israëlische geweld in Gaza. Het kabinet kon daar eerder „geen gefundeerd oordeel” over geven en Timmermans roept nu dus op tot een onderzoek. Op de kritische vragen van PvdA-Kamerlid Michiel Servaes gaat Timmermans in zijn opiniestuk niet in.