Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Timmermans in NRC: Gaza is geen strijd tussen Joden en moslims

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken vindt het “onaanvaardbaar” dat VN-scholen en een ziekenhuis zijn geraakt als consequentie van de aanvallen op Gaza. Dat schrijft de PvdA-bewindsman vandaag in een opiniestuk in NRC Handelsblad. Timmermans wil een onafhankelijk onderzoek naar de proportionaliteit van het Israëlische ingrijpen in Gaza.

Onafhankelijk onderzoek moet worden gedaan naar de proportionaliteit van het Israëlische ingrijpen in Gaza, schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vandaag in NRC Handelsblad.
Onafhankelijk onderzoek moet worden gedaan naar de proportionaliteit van het Israëlische ingrijpen in Gaza, schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vandaag in NRC Handelsblad. ANP / Robin Utrecht

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken vindt het “onaanvaardbaar” dat VN-scholen en een ziekenhuis zijn geraakt als consequentie van de aanvallen op Gaza. Dat schrijft de PvdA-bewindsman vandaag in een opiniestuk in NRC Handelsblad. Timmermans wil een onafhankelijk onderzoek naar de proportionaliteit van het Israëlische ingrijpen in Gaza.

Over de Israëlische bombardementen en Hamas’ raketten schrijft de minister van Buitenlandse Zaken:

“Alleen de haat, de angst en de uitzichtloosheid wordt er door aangewakkerd. Het geweld en de meer dan 1.800 doden lijken bij velen het laatste beetje hoop weg te nemen.”

VN-Veiligheidsresoluties

Alleen als de gevechten ophouden, kunnen onderliggende redenen die het conflict in stand houden volgens Timmermans worden bestreden. Hij hoopt dat de Palestijnen zich gaan afvragen waar ze zouden staan als “de vele miljoenen die in raketten en tunnels zijn gestopt, door Hamas in de ontwikkeling van Gaza zouden zijn gestoken”.

Timmermans:

“Alleen als er gestopt wordt met het graven van tunnels en het aanschaffen van raketten, in lijn met VN Veiligheidsraadresoluties, is er een kans dat Israël zich veilig genoeg voelt Gaza de ruimte te bieden - met behulp van de VN en onder leiding van de Palestijnse eenheidsregering - te integreren met de Westoever en de economische kansen te benutten die door de gunstige ligging worden geboden.”

‘Nederlanders voelen zich nauw betrokken bij de regio’

Demonstraties in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag maken volgens de bewindsman duidelijk dat Nederlanders zich nauw betrokken voelen bij wat er in Gaza gebeurt. “Maar hoe hevig het conflict daar ook is, hier mag die onverzoenlijke polarisatie geen voet aan de grond krijgen.” Voor antisemitisme is volgens Timmermans in Nederland geen plaats.

“Dit is geen strijd tussen Joden en moslims. Wie dat er in Nederland wel van maakt, trapt niet alleen in de val van radicalen, maar ontneemt ons ook de kans van positieve invloed te zijn in de regio.”

Lees de hele brief in NRC Reader van vandaag.