Rugbyster Kelly van Harskamp stopt als Sevens-international

Kelly van Harskamp stopt als rugbyster van het Nederlandse Sevens-team. Zij zegt niet meer de motivatie te hebben.

Na drie jaar als fulltimerugbyster te hebben gespeeld, maakte Kelly van Harskamp gisteren bekend dat zij stopt als international van het Nederlandse Sevens-team. De sterspeelster, die met het damesteam in de race was voor een ticket voor de Olympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro, zegt de innerlijke motivatie te missen om door te gaan met het spelen van rugby op topsportniveau.

Tegenover de NOS zei ze dat ze lang over haar beslissing had nagedacht. „Mijn motivatie was niet meer wat het was, ik was niet meer gelukkig als topsporter. Het is echt mijn gevoel. Er is denk ik ook een ander leven voor mij. Ik ben nu bezig met de toekomst met m’n vriend, aan het werken en een huisje aan het zoeken. De motivatie om topsport te doen werd steeds minder.”

Het bericht is mede opvallend omdat de Sevens-ladies de laatste jaren internationaal sterk presteerden. Na een derde plaats op het EK in 2011 kreeg het team de A-status en werden de dames daarmee fulltimeprofessionals. In juni werd het team tweemaal derde tijdens de eerste en tweede speelronde op het EK, in respectievelijk Rusland en Frankrijk.

Van Harskamp beseft dat zij met haar beslissing ook deelname aan grote internationale toernooien in de toekomst zal mislopen. Maar in het geval ze toch spijt van haar beslissing zal krijgen, weet ze dat de deur voor haar open staat om terug te keren.

„Ik heb met de Nederlandse rugbybond besproken dat als ik me bedenk, of als ik het ga missen, dat ik direct contact opneem en dan de weg terug naar het team te vinden.”

Na de aankondiging van haar vertrek kwamen er vele reacties. Van Harskamp zegt dat goed te begrijpen. „Ik snap dat het voor sommigen heel gek klinkt, maar het is een gevoel, ik was niet meer gelukkig. Ik kwam erachter dat mijn eigen geluk toch voorop moet staan en ik voor mezelf moest kiezen.”