Robeco krijgt rol in groen Aziatisch private-equityfonds

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De Aziatische Ontwikkelingsbank en Orix ontwikkelen samen een private-equityfonds om vanaf de herfst te investeren in duurzame en milieubewuste Aziatische bedrijven, meldt Asia Nikkei Review. De regionale ontwikkelingsbank en de financiële dienstverlener uit Osaka leveren elk honderd miljoen dollar en willen tweehonderd miljoen dollar ophalen bij investeerders.

Bij het fonds - genaamd Asia Climate Partners - is ook een rol weggelegd voor Robeco. De Nederlandse vermogensbeheerder die vorig jaar werd overgenomen door Orix moet de oprichting namelijk vlekkeloos laten verlopen. De drie bedrijven hopen binnen afzienbare tijd een portfolio van meer dan een miljard dollar te beheren.

Asia Climate Partners krijgt een hoofdkantoor in Hong Kong en zal worden geleid door een team samengesteld door de drie partijen. Het fonds maakt deel uit van de doelstelling van Orix om van duurzame energie en energiezuinigheid een winstgevende tak te maken binnen het bedrijf.

Geld teveel of briljant idee?

De rijkste man van Azië, Li Ka-shing, wil vliegtuigen gaan verhuren. Zijn bedrijf Cheung Kong liet aan de beurs in Hong Kong weten dat het in gesprek is met leasebedrijf Awas om ‘bepaalde vliegtuigen’ te kopen, schrijft de South China Morning Post. Volgens geruchten gaat het om zo’n honderd toestellen.

Maar of dit een goede zet van Li is, vraagt de krant zich wel af. De markt voor vliegtuigmaatschappijen in Azië is al onwijs krap voor bestaande bedrijven door de komst van talloze prijsvechters. Wie zit te wachten op een lease-vliegtuig van Li?

Critici zien in deze laatste gril van Li tekenen dat hij langzaam zijn blik naar het buitenland verruimt. Hij kocht al onder andere een telecommunicatiebedrijf in Ierland en een parkeerterrein van een vliegveld in Canada. Andere experts zien een goede allocatie van financiën in een sector waar de kosten laag zijn - Li koopt immers geen vliegtuigmaatschappij, alleen maar vliegtuigen - en de opbrengsten stabiel. Tenminste als er vraag is naar toestellen, en die lijkt voorlopig klein.

Komt de droom van James Packer uit?

James Packer heeft een droom: ‘s werelds grootste gokimperium opzetten en rijke Chinezen naar binnen krijgen. En volgens The Sydney Morning Herald is die droom weer een stap dichter bij de werkelijkheid.

Dat gokimperium zet Packer onder andere op in Las Vegas, waar de Australische zakenman onlangs een stuk land kocht. Maar verwacht hij dat al die rijke Chinezen allemaal naar The Entertainment Capital of the World afreizen? Nee. Volgend jaar opent Packer een gokpaleis in Manila en hij heeft ook plannen voor Macau, Brisbane, Perth, Sydney, Sri Lanka en Japan.

Naar schatting zorgen de plannen van Packer ervoor dat zijn bedrijf een waarde heeft van ruim vier miljard euro. En als alles volgens plan verloopt wordt dat veel meer, want de gokindustrie in Las Vegas lijkt na de financiële crisis weer in de lift te zitten en naar verwachting komen de ‘highrollers’ binnenkort weer terug naar de casino’s in Macau. Maar het blijft natuurlijk een gok, zo’n droom.

    • Hans Klis