President CAR ontslaat premier en twintig kabinetsleden

Interim-president Catherine Samba-Panza spreekt het soldaten toe. Met op de achtergrond toenmalig premier Andre Nzapayeke.
Interim-president Catherine Samba-Panza spreekt het soldaten toe. Met op de achtergrond toenmalig premier Andre Nzapayeke. Foto Reuters/Siegfried Modola

Premier Andre Nzapayeke en twintig leden van de overgangsregering in de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn opgestapt. Dit deden zij op verzoek van interim-president Catherine Samba-Panza, meldt persbureau AP.

Samba-Panza vroeg Nzapayeke vandaag op te stappen nadat vredesonderhandelingen met rebellen in de CAR stuk waren gelopen. Over opvolgers is niets bekendgemaakt, maar er wordt gespeculeerd dat de volgende premier een moslim zal zijn. Samba-Panza zei na gesprekken met rebellen dat ze de overgangsregering representatiever wil maken voor de bevolking van het land.

Duizenden doden, miljoen ontheemden

Eind vorig jaar brak in de CAR ongekend sektarisch geweld uit tussen christelijke en islamitische milities, nadat de hoofdstad Bangui tien maanden lang op brute wijze was geregeerd door islamitische rebellen. Duizenden mensen vonden de dood en ruim een miljoen mensen raakten ontheemd.

Het huidige transitiekabinet werd in januari gevormd en moest verkiezingen organiseren. Die zouden begin volgend jaar moeten plaatsvinden. Nadat twee weken geleden een staakt-het-vuren werd getekend, vonden de afgelopen dagen weer gevechten plaats in het noorden van het land. De christelijke ‘anti-balaka’ en islamitische Seleka-strijders geven elkaar de schuld van de schending van het staakt het vuren.

    • Laura Klompenhouwer