Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Politie pakt demonstranten Gazaprotest op in Den Haag

De politie in Den Haag heeft vanmiddag deelnemers aan een Gazaprotest opgepakt die de rijbaan blokkeerden met een sit-inactie. De aanhouding verliep volgens de politie ordelijk.

Politie met demonstranten bij het Binnenhof in Den Haag vandaag.
Politie met demonstranten bij het Binnenhof in Den Haag vandaag. Foto ANP/ Martijn Beekman

De politie in Den Haag heeft vanmiddag 39 deelnemers aan een Gazaprotest opgepakt die de rijbaan blokkeerden met een sit-inactie, meldt persbureau Novum. De aanhouding verliep volgens de politie ordelijk.

Twitter avatar PolDenHaag Politie Den Haag Politie gaat over tot aanhouding demonstranten op rijbaan bij #Buitenhof. Worden een voor een rustig aangehouden.
Twitter avatar PolDenHaag Politie Den Haag Aanhouding demonstranten verloopt ordelijk. Demonstranten (ongeveer 25) laten zich rustig afvoeren. #Buitenhof #DenHaag

De politie was met meerdere eenheden actief in Den Haag, waar een niet geplande demonstratie bij de Israëlische ambassade op het Buitenhof zou plaatsvinden. Daar stonden echter niet veel demonstranten, maar enkele tientallen hielden op enige afstand een sit-in op de openbare weg. Na herhaaldelijke waarschuwingen wilden de tientallen mensen niet verplaatsen naar het Drees-monument.

Telegraaf-verslaggever Alexander Bakker:

Twitter avatar alexanderbakker Alexander Bakker Betogers blijven schreeuwen: “Timmermans schande, bloed aan je handen” http://t.co/NminPUGuPh

Niet aangemeld

De enorme inzet van politie en ME is volgens een politiewoordvoerder te verklaren door het feit dat de demonstratie niet bij de gemeente was aangemeld, schrijft persbureau Novum.

“Dat gebeurt doorgaans wel. Daarna worden afspraken gemaakt met de organisatie. Nu was dat niet het geval en moesten we zelf een inschatting maken van de situatie en het aantal deelnemers.”

Bijna vierhonderd mensen hadden toegezegd aan de actie te willen meedoen. Die werd omschreven als “vreedzame, burgerlijke ongehoorzaamheid”. De bedoeling van de actie was aandacht te vragen voor de “etnische zuivering” van Palestijnen.

Eerdere demonstratie liep uit de hand

Een andere reden voor de extra inzet zal de gespannen situatie zijn die er ook in Nederland rond het conflict tussen Israël en Hamas is. Op een eerdere Gazademonstratie in Den Haag werden antisemitische leuzen geroepen, zwaaiden mensen met vlaggen van ISIS (Islamitische Staat in Irak en de Levant, nu ook IS), de extremistische organisatie die aan een opmars bezig is in vooral Irak, en werd een GeenStijl-journaliste naar eigen zeggen bedreigd.

De politie zag toen geen reden om in te grijpen. Het OM oordeelde na nadere bestudering van beelden anders en er werden twee verdachten aangehouden.

Amsterdam en Den Haag troffen naar aanleiding van deze demonstratie maatregelen.