Poetin laat vergeldingsmaatregelen tegen sancties opstellen

De Russische president Vladimir Poetin bezocht vandaag een verzorgingstehuis voor ouderen in de Voronezh regio.
De Russische president Vladimir Poetin bezocht vandaag een verzorgingstehuis voor ouderen in de Voronezh regio. Reuters/Alexei Druzhinin

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn regering de opdracht gegeven om vergeldingsmaatregelen voor te bereiden als reactie op de sancties die de Verenigde Staten en de Europese Unie Rusland hebben opgelegd. Dat heeft de president volgens Russische media vandaag in een gesprek met bestuursfunctionarissen in de stad Voronezj laten weten. besloten.

Poetin heeft naar eigen zeggen “de opdracht gegeven om de maatregelen te laten opstellen”, zo schrijft persbureau AP. Wat deze inhouden is niet uitgelegd door de president. Hij benadrukte wel dat “het voorzichtig moet gebeuren om te zorgen dat binnenlandse procedures consumenten niet worden gehinderd.”

Sancties van toepassing op banken en defensie-industrie

In Brussel is eind vorige maand overeenstemming bereikt over nieuwe Europese sancties tegen Rusland. De nieuwe strafmaatregelen zijn gericht tegen sectoren van de Russische economie en van toepassing op de Russische bankensector en de olie- en defensie-industrie.

Ook geavanceerde technologische producten die voor zowel civiele als militaire doeleinden kunnen worden gebruikt, vallen eronder. Russische staatsbanken mogen voorlopig geen aandelen of obligaties in Europa verhandelen. De export van technologieën waarmee Rusland zijn olie-industrie kan moderniseren wordt aan banden gelegd.