Op zoek naar ongedierte en rokers in de horeca

UTRECHT - Een inspecteur (R) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert een controle uit bij een Utrechts vleesverwerkend bedrijf. Van slachthuizen tot supermarkten, overal speurt de NVWA naar sporen van fraude met paardenvlees. Bij dit grootschalige onderzoek worden zo'n honderd bedrijven bezocht door inspecteurs. ANP ERIK VAN 'T WOUD
UTRECHT - Een inspecteur (R) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert een controle uit bij een Utrechts vleesverwerkend bedrijf. Van slachthuizen tot supermarkten, overal speurt de NVWA naar sporen van fraude met paardenvlees. Bij dit grootschalige onderzoek worden zo'n honderd bedrijven bezocht door inspecteurs. ANP ERIK VAN 'T WOUD Foto ANP

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Inspecteur Horeca
Bedrijf: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)
Wat opvalt aan de vacature: Je hebt rijbewijs B nodig.

Wat doe je dan eigenlijk?

Horecagelegenheden controleren. Of ze voldoen aan de veiligheidsvoorschriften voor voedingsmiddelen, en of de tabakswetgeving wordt nageleefd. “Je gaat elke dag op pad”, zegt teamleider Horeca Bert van Kleef. Of in ieder geval vaak, zo’n 60 procent van de tijd spendeer je aan inspecties. De rest van de tijd gaat op aan administratie.

‘Op pad’ betekent checken of restaurants voedsel niet te warm bewaren. Kijken of koks het eten goed en hygiënisch bereiden. Of er geen ongedierte tussen het voedsel loopt. Of er geen sigaretten worden opgestoken waar een rookvrije zone zou moeten zijn. En zijn gebouwen wel in goede staat? Alles voor de veiligheid van de consument.

Bezoeken maak je onaangekondigd. En bij overtredingen moet je waarschuwingen geven of boetes uitschrijven, variërend van tussen de 400 en 1.000 euro. In extreme gevallen kan je het bedrijf zelfs stilleggen. “Je bent niet altijd even populair”, zegt Van Kleef.

Gelukkig word je voor zulke gevallen opgeleid. In een traject van tien maanden leer je hoe om te gaan met agressie, en hoe je slecht nieuws toch goed kan communiceren.

Wat verdient dat?

Tussen de 2.455 en 3.469 euro bruto per maand. Daar komt uiteraard ook een lease-auto bij om de cafés, hotels en restaurants te bezoeken.

Waarom zoeken ze iemand?

De afgelopen jaren was er het paardenvleesschandaal en een salmonella-uitbraak onder zalmproducten. Reden genoeg voor de politiek om meer geld te investeren in inspecteurs. De functie is dus een uitbreiding.

Wat voor collega moet je zijn?

Een nieuwsgierig type. “Want tijdens een inspectie ga je toch op onderzoek uit naar misstanden”, zegt Van Kleef.

En je hebt lef nodig. Want je gaat een horecaondernemer wel in zijn gezicht zeggen wat hij fout doet. En hem daarvoor vervolgens beboeten. “Het is belangrijk dat je dan vasthoudend bent”, zegt Van Kleef. Daarbij kunnen een beetje charisma en communicatieve vaardigheden goed van pas komen.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Het is niet altijd leuk werk. Want je bent straks wel degene die de ondernemer vertelt dat hij zijn vaste klant moet zeggen dat zijn peuk uit moet. Of dat zijn bruine kroeg moet sluiten, omdat die niet aan de wetgeving omtrent voedingsmiddelen voldoet.

Dat is natuurlijk om consumenten te beschermen, maar op zo’n moment kan dat moeilijk zijn. De overtuiging dat je iets goeds doet voor de maatschappij moet dus groot zijn. Uiteindelijk is de beloning groot. Want zonder controles zouden mensen niet veilig kunnen genieten van de horeca.

Denk daar maar eens aan als je vanavond in de zon op het terras zit.

    • Sam de Voogt