Op de Deventer Boekenmarkt verdien je vooral aan detectives, Hermans of Kuifje

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De Deventer Boekenmarkt
Wie: aardrijkskundeleraar Hans Dohem, Rotaryleden Albert Ploeger en Wim de Blok, boekverkoper Paul Wildeboer en bezoeker Eric van Hogenberg

Hij veegt het zweet van zijn voorhoofd. Hans Dohem, aardrijkskundedocent uit Limburg, is er maar even bij gaan zitten. Naast hem een grote rolkoffer, vol boeken. Allemaal aangeschaft op de jaarlijkse Deventer Boekenmarkt. Met 878 kramen de grootste boekenmarkt van Europa. “Ik spaar oude atlassen”, Dohem klopt op zijn koffer. “Een paar mooie exemplaren van Scandinavië gevonden.”

Scoren met detectives

Voor de Rotary Deventer is de markt een kans weer eens wat aan liefdadigheid te doen. “We zitten toch bij de Rotary om onze goede inborst te tonen”, lacht Albert Ploeger, die een uitgeverij in postzegelalbums heeft.

Hij gaat met ‘steeds agressievere’ verkooptactieken de strijd aan met potentiele kopers. Soms spreekt hij zelfs mensen persoonlijk aan. “Alles voor de jonge mantelzorgers“, want die zijn het goede doel dit jaar.

“We hopen dit jaar zo’n 13.000 euro op te halen”, vertelt Wim de Blok, die algemeen directeur is ‘van het een en ander’. Ze scoren het best met detectives. “En oude atlassen worden opmerkelijk genoeg ook goed verkocht.”

De markt trekt dit jaar 130.000 bezoekers, maar volgens Paul Wildeboer is dat enthousiasme voor boeken geen goede afspiegeling van de realiteit in boekenland. Wildeboer had jaren lang een antiquariaat in Groningen maar moest er noodgedwongen mee stoppen. “De winkelhuur is ongelofelijk gestegen, terwijl niemand meer wil betalen voor oude boeken. Sterker nog, mensen waren verontwaardigd als ik ze geen korting wilde geven.”

Nu staat Wildeboer met zijn boeken op markten. “De prijzen voor een kraam zijn trouwens ook tien keer over de kop gegaan”, gaat hij verder. “In 1989, tijdens de allereerste markt, betaalde ik hier vijfentwintig gulden voor een plek. Nu is het rond de 120 euro.”

Hermans en Kuifje

Het enige waar volgens Wildeboer nog wat aan te verdienen valt, zijn hele zeldzame boeken. Zo verkocht hij een tijdje geleden een boek van W.F. Hermans voor 1.750 euro. De schrijver zat in 1945 in geldnood en besloot onder het pseudoniem ‘Fjodor Klondyke’ vier thrillers te schrijven. “Er werden er toen niet veel van verkocht - een slechte boekenmarkt is van alle tijden.”

Eric van Hogenberg, ondernemer, vindt de markt vooral echt heel erg lang. “Meer dan zes kilometer aan kraampjes.” Diepe zucht.  Zijn vrouw is hij al een tijdje geleden kwijtgeraakt, dus hangt hij nu al bijna een half uur bij de stripboeken rond. “Mulisch, Hermans, en hoe ze ook allemaal heten kunnen me gestolen worden, maar Kuifje, díe vind ik wel leuk.”

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken