Oorlogsmisdaden leger Nigeria tegen terreur Boko Haram

De mensenrechtenorganisatie toont nieuwe bewijzen van misdragingen door het leger in Nigeria.

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft nieuwe bewijzen gepubliceerd van ‘oorlogsmisdaden’, begaan door het Nigeriaanse leger tegen burgers in het noorden van het land. Amnesty heeft onder andere videobeelden in handen gekregen waarop te zien is hoe militairen, die worden geacht te strijden tegen de terreurorganisatie Boko Haram, met een mes een voor een de kelen doorsnijden van vijf mannen en jongens en hun lichamen in een open graf deponeren.

„De schokkende beelden leggen andermaal de ontstellende misdaden bloot die door beide partijen in het conflict op grote schaal worden begaan” , schrijft secretaris-generaal Salil Shetty van Amnesty. „Nigerianen verdienen beter. Wat wil het zeggen als militairen dit soort afschuwelijke daden plegen?”

De terreurcampagne van Boko Haram en het optreden van leger en burgerwachten heeft dit jaar al aan ruim 4.000 mensen het leven gekost, vooral in het noorden van het land. Dat is meer dan in de eerste vier jaar van de islamitische opstand, toen er naar schatting 3.500 doden vielen.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Abuja reageerde in een email aan het persbureau AP dat de door Amnesty getoonde opnamen worden bestudeerd, met de bedoeling te achterhalen wie achter de wandaden zaten. Tegen eventuele daders zal volgens hem strafrechtelijk worden opgetreden.

De nieuwe videobeelden dateren van 14 maart dit jaar en komen uit de noordelijke stad Maiduguri. Daar bevrijdde Boko Haram bij een massale aanval meer dan duizend aanhangers uit een lokale gevangenis, zonder noemenswaardige tegenstand van het leger.

Na afloop van de actie namen veiligheidstroepen evenwel wraak, en executeerden standrechtelijk meer dan 600 mensen. Afgelopen april bracht Amnesty al een rapport uit waarin aan de hand van getuigenissen in detail wordt beschreven wat er gebeurde. Amnesty sprak toen van misdaden tegen de menselijkheid en van oorlogsmisdaden.

Behalve met nieuw bewijs over de gruwelijkheden in Maiduguri komt Amnesty ook met ander bewijs voor misdragingen van het leger. Zo vielen militairen en burgermilities op 23 juli de stad Bama binnen en dreven alle mannen bijeen. Ze moesten zich uitkleden, 35 mannen werden meegenomen, een week geleden werden ze doodgeschoten. Afgelopen februari viel Boko Haram de stad Bama nog aan, en doodde er bijna 100 burgers.