Mollema rijdt de komende twee seizoenen voor Trek - ‘goede keuze’

De geruchten waren er al, maar nu is het definitief: Bauke Mollema rijdt volgend jaar voor de Amerikaanse wielerploeg Trek Factory Racing. Een goede keuze, vindt onze sportredacteur Derk Walters.

Bauke Mollema komt over de finish tijdens de negentiende etappe van de afgelopen Tour de France.
Bauke Mollema komt over de finish tijdens de negentiende etappe van de afgelopen Tour de France. Foto ANP/ Bas Czerwinski

De geruchten waren er al, maar nu is het definitief: Bauke Mollema rijdt volgend jaar voor de Amerikaanse wielerploeg Trek Factory Racing. Hij tekent voor twee jaar. De 27-jarige Mollema rijdt sinds zijn profdebuut in 2008 voor wat nu de Nederlandse Belkin-ploeg is. Belkin stopt met ingang van het volgende seizoen met de sponsoring.

Twitter avatar BaukeMollema Bauke Mollema Happy to announce I will be riding for @TrekFactory next years!!! A new challenge, a great team! http://t.co/HFuwDXpK6W

De bedoeling is dat Mollema de nieuwe klassementsrenner bij Trek wordt, een rol die hij nu ook vervult bij Belkin. Zo reed hij de afgelopen twee edities van de Tour de France als kopman. Hij werd in 2013 zesde, dit jaar tiende. De klassementsrenners bij Trek presteren al geruime tijd niet. De Luxemburgse broers Andy - winnaar van de Tour in 2010- en Fränk Schleck zijn al tijden uit vorm en Haimar Zubeldia is met zijn 37 jaar niet echt meer een man voor de toekomst. Wel reed hij een prima Tour dit jaar: hij werd achtste.

Cancellara en de Van Poppels

Bij Trek Factory wordt Mollema, behalve van de al genoemde namen, collega van de succesvolle Zwitser Fabian Cancellara, specialist op de (korte) tijdrit en winnaar van veel eendagskoersen. Ook krijgt hij Nederlands gezelschap van de sprintbroertjes Danny en Boy van Poppel.

Goede keuze

Mollema heeft met Trek een goede keuze gemaakt, vindt onze sportredacteur Derk Walters:

“Volgens mij is het een goede keuze van Mollema. Bij Belkin leken hij en zijn ploegleiding op elkaar uitgekeken. Een nieuwe omgeving zou hem weer tot goede prestaties kunnen stimuleren. Van alle grote wielerploegen lag Trek het meest voor de hand, omdat voormalig kopman Andy Schleck de laatste jaren enorm tegenvalt. Met de 27-jarige Mollema kan Trek weer wat jaren vooruit.”

Hoogtepunten onder Nederlandse vlag

Mollema gaat nu voor het eerst bij een buitenlandse ploeg aan de slag. Onder ‘Nederlandse vlag’ - eerst bij Rabobank, daarna bij Blanco en momenteel bij Belkin - won Mollema nog niet heel veel, maar behaalde hij wel enkele knappe prestaties. Hij won vorig jaar een etappe in de Ronde van Spanje en won in die ronde ook al eens het puntenklassement (2011) en werd een keer vierde in het eindklassement (2011). Dan waren er natuurlijk nog de goede prestaties in de Tour. Ook werd hij al eens tweede in de Ronde van Zwitserland en won hij er een etappe (2013).

    • Frank Huiskamp