Maffe auerhaan

Er is weer een gestoord auerhoen actief, nu in Noorwegen. Deze grote vogel (Tetrao urogallus) waarvan het mannetje tot wel zes kilo weegt, haalt af en toe het nieuws door een opmerkelijk gedragspatroon. Sommige territoriale hanen vallen alles aan wat in hun buurt komt. Mensen, honden, paarden, auto’s worden achtervolgd, besprongen en weggejaagd – er is geen ontkomen aan.

Frank Vidar Lorentzen is het laatste slachtoffer. Bij het plaatsje Froland werd hij letterlijk door een haan bestegen. Op het filmpje dat nu op internet rondgaat (YouTube: ‘Han jokker på deg’) doet een auerhoen zelfs verwoede pogingen tot paren met de arme Noor die gehurkt tussen de heideplanten zijn behoefte lijkt te doen.

De volkswijsheid dat het auerhoen met dit gedrag wraak neemt op de houtkap in zijn leefgebied kreeg pas in 1992 tegengas. Toen verscheen een studie naar zich misdragende hanen in het zuiden van Finland (Hormones and Behavior 26: 556-567). De vogels werden opgespoord via de media en gevangen. Bloedonderzoek toonde aan dat de agressieve hanen een vijf keer zo hoog testosterongehalte hadden als bij de controlegroep van normale, schuwe soortgenoten. Een kwestie van gierende geslachtshormonen dus.

    • Kees Moeliker