Maatregelen nodig voor afvoer van regenwater

Nederland is onvoldoende toegerust op de afvoer van regenwater na extreme regenval. Bij de bouw en het onderhoud van steden en dorpen moet daarom meer rekening worden gehouden met het kanaliseren van regenwater, bijvoorbeeld door meer grachten aan te leggen. Dat adviseert de Deltacommissie in een rapport dat volgende maand wordt gepresenteerd. Dat meldt de NOS.

Vooral in de grote steden is de afvoer van regenwater een groot probleem. Door een teveel aan asfalt en steen kan het regenwater niet weglopen. Door meer grachten, groen en laagtes in bijvoorbeeld tuinen aan te leggen, zijn de problemen relatief gemakkelijk het hoofd te bieden.

De commissie pleit verder voor het gebruik van terpen. Door bijvoorbeeld elektriciteitshuisjes op hoger gelegen locaties te bouwen wordt voorkomen dat hele buurten na een extreme regenbui zonder stroom komen te zitten.

Het Deltaprogramma dat minister Melanie Schultz van Haegen (Milieu, VVD) op Prinsjesdag presenteert, volgende maand, kwam vorige week al deels op straat te liggen. Nieuwsuur meldde toen op basis van het rapport dat een groot aantal dijken langs de rivieren moet worden verhoogd om Nederland beter te beschermen tegen het water.

De dijken zijn veilig, maar zouden niet veilig genoeg zijn. De komende jaren moeten daarom miljarden worden geïnvesteerd in het dijkversterkingsprogramma, aldus de Deltacommissie. (Novum)