Levenslang geëist tegen verdachte moord op Helmin Wiels

De officier van justitie heeft levenslang geëist tegen Elvis K., die verdacht wordt van de moord op politicus Helmin Wiels. Openbaar aanklager Gert Rip eiste levenslang voor zowel de moord op Wiels als twee andere huurmoorden.

Bewakers met honden van de Koninklijke Marechaussee bij de rechtbank.
Bewakers met honden van de Koninklijke Marechaussee bij de rechtbank. Foto ANP / Prince Victor

De officier van justitie in de zaak van de moord op politicus Helmin Wiels heeft levenslang geëist tegen Elvis K., die verdacht wordt van de moord. M Volgens openbaar aanklager Gert Rip is er meer dan voldoende wettig en overtuigend bewijs dat K., alias Monster, de moord op Wiels en twee andere moorden tegen betaling heeft gepleegd.

Op de eerste procesdag, gisteren, waren alle ogen al gericht op de 37-jarige K. Hij had de aanslag op Wiels in maart toegegeven aan de politie. In een uitgebreide bekentenis beschreef hij hoe hij Wiels als huurmoordenaar met negen schoten vermoordde.

Bekentenis ingetrokken

Aanklager Rip kent er geen waarde aan toe dat Elvis inmiddels weer ontkent (€) de moord op Wiels te hebben gepleegd. Hij zegt voldoende ondersteunend bewijs te hebben. Het moordwapen is op aanwijzing van de echtgenote van K. gevonden. Ook analyse van zijn mobiele telefoon bewijst dat hij op de plaats delict was.

De verdachte heeft de moorden bovendien toegegeven in gesprekken met zijn minnaressen. Hij toonde ze de plekken waar hij zijn slachtoffers doodschoot. Hij maakte in een enkel geval ook een foto van het lijk om de uitbetaling van zijn geld te verzekeren.

Lang strafblad

K., die de eis volledig onbewogen aanhoorde, heeft alleen al in Nederland een strafblad van 17 pagina’s. Hij handelde in drugs en pleegde overvallen. Uit de psychiatrische rapportage blijkt dat hij “narcistische en antisociale trekken” heeft. De verdachte werkte amper mee aan gedragsonderzoek. De reden:

“De psychiater stelde steeds vragen over mijn vader, moeder en mijn kinderen. Daar ben ik niet van gediend en daar zal ik nooit op antwoorden”.

Naast K. staan drie andere mannen terecht voor de moord op de 54-jarige Wiels, vorig jaar mei. Wiels gold als één van de populairste politici van Curaçao. Zijn partij Pueblo Soberano streeft naar de onafhankelijkheid van het 150.000 inwoners tellende Antilliaanse eiland en wil het Nederlands afschaffen in het openbaar bestuur.

Nu is het woord aan K.’s advocate Olga Saleh-Kostrzewski. Toen Elvis zijn eerdere bekentenis aflegde liet hij weten dat zijn advocate niet mocht worden geinformeerd. Hij vertrouwde haar niet.

Volgens de advocate heeft het OM verwarring gezaaid door de echtgenote foto’s en taps te tonen waaruit blijkt dat Elvis vreemd ging. Dit zou hebben geleid tot valse bekentenissen. De rechter doet 29 augustus uitspraak.

    • Marcel Haenen en Laura Klompenhouwer