‘Kunst oordeelt niet over kwaad’

Marco D’Amore speelt Cirò De Marzio, een jonge intrigant die ouderen en jongeren binnen de clan tegen elkaar uitspeelt en probeert de zoon van de boss te manipuleren als die zelf gevangen zit.

„Deze serie wil laten zien hoe de wereld eruit ziet door een ogen van een crimineel. Die heeft een geheel eigen energie, eigen regels. Het is een compleet andere wereld dan de gewone samenleving. Die dringt daar nauwelijks in door. Je moet de moed hebben om dat in al zijn aspecten te laten zien. Dat houdt geen moreel oordeel in. Het is niet de taak van kunst om te oordelen over goed en fout.”

„Zo intens was ik nog nooit in de huid van een crimineel gekropen. Je wordt je er op een bittere manier van bewust hoe de wereld er dan uitziet. Maar het heeft me in positieve zin veranderd. De menselijke warmte toen we draaiden was enorm. Ik heb heel veel kopjes koffie verdronken, ben met heel veel mensen bevriend geraakt. Ik heb de slimste jongens van de wereld gezien, levendig. Ik heb hun liefde gevoeld, maar ook hun verdriet.”

„Dat mensen zich zouden kunnen identificeren met mijn personage, daar geloof ik niet in. Over al het geweld: dat is de dagelijkse werkelijkheid. Sla de lokale kranten er maar op naar; veel moordaanslagen halen de nationale pers niet eens meer. Ik hoop wel dat de Nederlandse kijkers begrijpen dat deze serie niet over Napels gaat, maar over een wereldwijd probleem.”