Koers installatiebedrijf Imtech bereikt historisch dieptepunt

Imtech minder waard
Imtech minder waard

De koers van installatiebedrijf Imtech is gisteren op het laagste punt ooit gesloten. Na een koersval van 21 procent kostte een aandeel Imtech aan het eind van de handelsdag 45 eurocent. Vanochtend verloor het aandeel weer licht.

De koersdaling volgde na een publicatie van Het Financieele Dagblad over de betrokkenheid van het voormalige bestuur van Imtech bij de fraude die het bedrijf aan de rand van de afgrond bracht. Uit interne stukken die de krant publiceerde blijkt dat de top in Gouda op de hoogte was van de frauduleuze financiële constructies. Tot nu toe werd aangenomen dat de fraude voor hen als een verrassing kwam.

In februari vorig jaar maakte Imtech bekend dat er „onregelmatigheden” waren geconstateerd bij de bouw van een Pools pretpark. Daarbij was Imtech projectleider. Een schok voor beleggers: Imtech verloor de helft van zijn beurswaarde. In de maanden daarna bleek dat problemen waren ontstaan bij Imtech Duitsland.

Imtech liet de zaak door een forensisch team onderzoeken. In het onderzoeksrapport, vorige zomer gepubliceerd, werden de ‘onregelmatigheden’ gekwalificeerd als fraude. Maar er waren „geen indicaties” dat het toenmalige bestuur betrokken was bij de fraude. Uit een mail van 29 december 2012 aan bestuursvoorzitter René van der Bruggen en financieel directeur Boudewijn Gerner blijkt nu dat ze wel op de hoogte waren. Ook blijkt nu dat een directeur van Imtech Polen een persoonlijk belang had bij het slagen van het pretparkproject. Zijn vrouw had een belang in het bedrijf dat het pretpark ontwikkelde, meldde Het Financieele Dagblad vanochtend.

Het voortbestaan van Imtech is in gevaar als gevolg van de schuld die het bedrijf aanging om zichzelf te redden. De schuld is opgelopen tot ruim 1 miljard euro. Een half jaar geleden was dat nog 745 miljoen euro. Nu moet Imtech opnieuw aan tafel met zijn financiers, om te onderhandelen over het wijzigen van eerdere afspraken. Eind deze maand presenteert Imtech zijn halfjaarcijfers.