Israëlische leger trekt zich geheel terug uit Gaza voor ingaan bestand

Het Israëlische leger zal voordat het gisteravond overeengekomen staakt-het-vuren van 72 uur ingaat geheel hebben teruggetrokken uit Gaza, heeft een woordvoerder gezegd. Het bestand is sinds 07.00 uur van kracht.

Israëlische soldaten lopen bij de grens van Israël met de Gazastrook. Foto AFP/ Gil Cohen-Magen

Het Israëlische leger zal zich voordat het gisteravond overeengekomen staakt-het-vuren van 72 uur ingaat geheel hebben teruggetrokken uit Gaza, heeft een woordvoerder gezegd. Het bestand is sinds 07.00 uur van kracht.

Volgens twee Israëlische radiozenders zou het hoofddoel van het grondoffensief, het onschadelijk maken van de tunnels van Hamas, zijn bereikt. Minstens 32 ondergrondse infiltratiedoorgangen zijn vernietigd en nog eens tientallen toegangsschachten, schrijft persbureau Reuters.

Belangrijker dan deze terugtrekking is echter het bestand, zegt onze Midden-Oostenexpert Carolien Roelants:

“Met een tijdelijk bestand ging Israël de afgelopen dagen niet akkoord; dat doen ze nu opeens wel. Ze zeggen dat de doeleinden zijn gerealiseerd nu veel tunnels van Hamas zijn vernietigd. Ik denk dat dit echter niet los is te zien van de internationale woede die heerst over wéér een gebombardeerde school. De woede van Amerika was heel groot, en ook de Britten en de Fransen wilden dat dit zou stoppen.”

Israël breidde zijn op 8 juli gestarte offensief op 17 juli uit met een grondoffensief. Er werden nu niet alleen Hamas-doelen gebombardeerd vanuit de lucht, de focus kwam ook te liggen op het ondergrondse tunnelnetwerk van de fundamentalistische politieke beweging.

Er waren al een paar dagen signalen dat het grondoffensief snel ten einde zou komen, omdat er al veel tunnels onschadelijk waren gemaakt. Hamas wist al enkele keren succesvol via tunnels het zuiden van Israël binnen te dringen. Bij een infiltratie vorige week maandag kwamen vijf Israëlische soldaten om.

Nieuw bestand

Israël en Hamas gingen gisteravond akkoord met een Egyptisch voorstel voor een nieuwe tijdelijk humanitair staakt-het-vuren van 72 uur. In die tijd zouden mensen in Gaza onder andere humanitaire hulp moeten ontvangen en Palestijnen de kans moeten krijgen om terug te keren naar hun huizen. De vraag is of dit bestand zal worden gehonoreerd. Een eerder bestand dat drie dagen had moeten duren, werd al na zeven uur overtreden. Israël en Hamas gaven elkaar de schuld, de Verenigde Naties wezen naar Hamas.

De bedoeling is dat er tijdens het tijdelijke bestand wordt onderhandeld over een houdbaar definitief bestand. Dat lijkt op voorhand bijzonder lastig. Hamas wil bijvoorbeeld alleen instemmen als Israël de nu al zeven jaar durende blokkade van Gaza opheft, Israël wil vooral dat Hamas volledig ontwapend wordt.

Voordat het nieuwe bestand inging, werden er door Hamas nog veel raketten op Israël afgevuurd. Het luchtalarm ging in grote delen van het zuiden van het land af en ook in delen van Jeruzalem. Er is geen melding van gewonden, schrijft Reuters.

De vraag is of het bestand dit keer gehandhaafd blijft, zegt Roelants:

“We moeten zien of het beter gaat dan de vorig keer. Mocht het bestand worden geschonden, zitten Hamas en Israël door de terugtrekking niet meer zo dicht op elkaar. Wat niet wil zeggen dat ze een raketaanval niet meer zullen vergelden. Israël en Hamas proberen nu tot een definitief bestandsakkoord te komen. De eisen liggen echter mijlenver uit elkaar.”

Ruim 1.800 Palestijnen, 67 Israeliërs dood

De huidige Gazaoorlog, de langste tot nu toe, duurt nu al bijna een maand. Volgens functionarissen in Gaza zijn er tot nu toe 1.834 Palestijnen om het leven gekomen, de meerderheid burgers, een aanzienlijk deel van hen ook kind. Aan Israëlische kant werden 64 soldaten gedood en drie burgers.

Lees ook in NRC Reader: Zo veel geweld om zo’n klein stukje grond. Tien vragen en antwoorden over het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

    • Frank Huiskamp