Duitse moslim mag niet de koning van het schuttersgilde zijn

Als iemand is geïntegreerd in Duitsland dan is het wel de zakenman Mithat Gedik (33) uit het negenhonderd inwoners tellende dorp Sönnern bij Dortmund. Gedik werd uit Turkse ouders geboren in Duitsland, waar hij is opgegroeid. Hij heeft vier kinderen met zijn vrouw Melanie, is lid van de vrijwillige brandweer en de katholieke geloofsleer was een van zijn eindexamenvakken. Hij is zelfs bestuurslid van het lokale schuttersgilde St. Georg. En twee weken terug schoot hij de rode houten vogel van de paal en werd hij bijgevolg koning van het gilde.

Maar dat mag helemaal niet, heeft de Koepel van Historische Duitse Schuttersgilden gisteren laten weten. Volgens het reglement is het schuttergilde een „vereniging van christelijke mensen”. Leden moeten de „christelijke zeden en cultuur onderschrijven”. Gedik mag dan nog zo geïntegreerd zijn, hij is een moslim en geen christen. „Als je kunt lezen, ben je duidelijk in het voordeel”, laat een woordvoerder van de overkoepelende katholieke schutterbond onverbiddelijk weten.

Gevolg: een rel van nationale omvang. De minister van Iintegratie van Noordrijn-Westfalen, Guntram Schneider (SPD), noemt het „van de gekke”. Groenen-voorzitter Cem Özdemir twittert: „In welke eeuw leven we eigenlijk?”

Gedik is ondertussen te verstaan gegeven dat er maar een paar oplossingen zijn: zijn koningstitel inleveren of bij een andere, niet-katholieke, vereniging lid worden. Of katholiek worden.

De schutterkoning piekert daar niet over. Hij is ontzet, zo heeft hij in een lokale krant gezegd. „Integratie is in Duitsland alleen aan de oppervlakte gelukt.” Hij houdt vast aan zijn koningsketen. En hij ontvangt steun uit heel Duitsland. Velen bellen de schutterij om te vragen hoezo een moslim geen koning kan worden in het dorp.

De voorzitter van de schuttersvereniging heeft zich nu achter de koning opgesteld. Morgen is er een spoedvergadering. Mogelijk wordt het reglement gewijzigd.

    • Frank Vermeulen