Cultuur

Hoe Sushi de Aziatische restaurantmarkt redt

foto iStock

De ouderwetse afhaalchinees verdwijnt langzaam uit het straatbeeld: Nederland telt 12 procent minder Chinese restaurants dan in 2003. Toch steeg het aantal restaurants met een Aziatische keuken de afgelopen vijf jaar met 3,3 procent: van circa 2.600 in 2008 naar ruim 2.700 in 2013.

De ouderwetse ‘Chinees’ verdwijnt langzaam…

Volgens Lennert Rietveld, onderzoeker bij horeca-adviesbedrijf Van Spronsen en Partners, is dit te verklaren door “veroudering van het concept”. Rietveld:

“De oudste afhaalchinezen zitten hier al een jaar of veertig en er is in die tijd vrijwel niets veranderd - hetzelfde tapijtje ligt nog steeds op de vloer. Veel van deze zaken zijn de afgelopen jaren dan ook verdwenen. Daarentegen zien we nu dat jonge ondernemers met frisse en snelle concepten komen en die werken heel goed.”

…maar de Japanner groeit fors

De opmars van de Japanse keuken is vooral te danken aan nieuwe, grootschalige concepten als Sumo en Shabu Shabu, waar je voor een vaste prijs onbeperkt kunt eten. “Uit eten in deze restaurants is betrekkelijk betaalbaar”, zegt Rietveld. “Daarom heeft deze markt zich door de crisis heen kunnen werken.”

Is het erg dat er steeds minder Chinees-Indische restaurants zijn? Volgens Rietveld niet: “Het is juist goed voor de markt dat er nieuwe concepten met sterke merknamen bijkomen”.

Meeste Aziatische restaurants in Noord-Holland