Geen Gaza meer op je shirt, of een felicitatie aan je opa

Politieke, religieuze of persoonlijke boodschappen onder het voetbalshirt worden vanaf dit seizoen bestraft met een gele kaart. Ook ‘opa Wim’ mag niet.

De opa van Robin van Persie is inmiddels in heel Groot-Brittannië bekend. Wim Ras zat bij Arsenal op de tribune toen zijn kleinzoon hem na een treffer feliciteerde met zijn verjaardag.
De opa van Robin van Persie is inmiddels in heel Groot-Brittannië bekend. Wim Ras zat bij Arsenal op de tribune toen zijn kleinzoon hem na een treffer feliciteerde met zijn verjaardag.

In de haven van Liverpool werden halverwege de jaren negentig in één klap vele arbeiders ontslagen. Triest, vond Robbie Fowler, spits van de gelijknamige voetbalclub aan de Mersey. Een mening die hij na het maken van een doelpunt verkondigde op zijn ondershirt, niet toevallig van het kledingmerk Dockers. De boodschap: „Ik denk aan jullie.”

In Nederland is zo’n actie komend voetbalseizoen ongewenst. De KNVB verbiedt het eredivisievoetballers om een ondershirt te tonen met een persoonlijke, politieke of religieuze boodschap, maakte de bond gisteren bekend op de jaarlijkse scheidsrechtersbijeenkomst. Laten spelers wel zo’n shirt zien, na bijvoorbeeld een doelpunt, dan krijgen ze een gele kaart. Eerder werd die straf al ingevoerd wanneer spelers hun shirt uittrokken na een doelpunt.

Voorheen gold er grote mate van vrijheid, behalve dat spelers niet ongegeneerd reclame mochten maken voor hun persoonlijke sponsor. Maar een eerbetoon aan God, een felicitatie aan een jarige opa of een goede grap; zulke boodschappen konden gerust.

Soms leidde het tot grote hilariteit. Zoals in het geval van Patrick Pothuizen, de verdediger van NEC die een nationaal record vestigde met zijn 84ste gele kaart. Na de bewuste overtreding hield hij even zijn shirt omhoog, waarna een grote gele kaart met nummer 84 tevoorschijn kwam. Een knap staaltje zelfspot.

Ook ludiek: de felicitatie van Robin van Persie aan zijn opa Wim. De Rotterdamse spits van Manchester United scoorde en trok zijn shirt omhoog: Happy 91st Opa Wim.

Maar zo onschuldig als deze boodschappen zijn ze lang niet allemaal. Sevilla-spits Frédéric Kanouté pleitte eens voor een ‘vrij Palestina’, en ook de Egyptenaar Mohamed Aboutrika bemoeide zich – op de Africa Cup van 2008 – met het Israëlisch-Palestijnse conflict. „Sympathize with Gaza”, stond er op zijn ondershirt. Precies wat de FIFA niet wenst te zien op de velden. Voetbal moet gevrijwaard zijn van politiek gewin en religieuze standpunten, vindt de voetbalbond.

Sinds Robbie Fowler zich achter de ontslagen havenwerkers in Liverpool schaarde, is de FIFA hier alert op. Maar het overkoepelende orgaan kan alleen straffen in grensoverstijgende competities. Fowler kreeg een boete van tweeduizend Zwitserse francs.

Dat de KNVB hierin meegaat, juicht niet iedereen toe. Directeur Edwin Lugt van eredivisieclub Go Ahead Eagles liet al aan RTV Oost weten dat hij het een „belachelijke” regel vindt. „Er zijn veel meer misstanden. Laat ze zich daarmee bezighouden.”