Ga toch vissen!

Garnalen vangen is kinderspel. De meeste mensen denken dat dit letterlijk het geval is. Ze kopen bij de lokale afzetter een schuifnetje en laten hun kroost daarmee vervolgens aan de waterkant aan hun lot over. Dom, want ze laten een fijne bisque aan hun neus voorbij gaan. Je hoeft namelijk geen volwassen kor langs de branding te zeulen voor een goede pan bisque, die schuifnetjes zijn net zo goed.

Het uitblijven van de winter en de hitte van het voorjaar, maakt dat het garnalenseizoen drastisch is vervroegd. Al in juni hadden ze soms een grootte die je in september verwacht. Niet dat er op dit moment geen kleine ‘grises’ zijn, maar de jacht is terecht geopend. De kottertjes die je nauwelijks een paar honderd meter van het strand ziet koersen, getuigen daar ook van.

De vangst moet worden afgespoeld in zeewater, dan verliezen ze eventueel plakkend zand, maar geen smaak, wat wel het geval is bij garnalen die je met zoet water behandelt.

Met ongepelde, voorgekookte garnalen van de markt lukt de bisque ook. Zelf vangen blijft veel beter, want de conserveringsmiddelen ontbreken.

Nog een onderschat gerecht: gefrituurde garnaal. Een minuten frituren maar en vervolgens drogen in de oven, voor een bros resultaat.

Grote kans dat zich tussen de garnalen ook strandkrabben bevinden. Die gaan altijd terug, maar die vormen in Venetië niet voor niets de basis voor een signature-soep van die stad.

Snijd de sjalotjes, de venkel en knoflooktenen fijn en fruit deze met een paar fikse scheuten olie aan in een soeppan, tot glazig. Voeg de garnalen toe en wat geriste takjes rozemarijn en tijm en roer de garnalen tot ze roze beginnen te kleuren. Doe anderhalve liter water bij de pan en laat het geheel een half uur sudderen.

Pak de staafmixer en pureer het garnalenmengsel tot een brei. Druk deze vervolgens door een niet te fijne zeef, zodat de pellen achterblijven, maar de soep ‘dik’ blijft door alle andere goeds dat door de zeef sijpelt. Geef wat draaien peper aan de soep en controleer op zout.

    • Menno Steketee