Elvis zegt ineens dat hij politicus Helmin Wiels niet heeft vermoord

De man die bij de politie de moord op politicus Helmin Wiels op Curaçao toegaf, trok die bekentenis gisteren in op de eerste procesdag.

De rechtbank waar het proces plaatsvindt, wordt zwaar beveiligd. Foto ANP

Vier norse en stevig getatoeëerde mannen uit Curaçao, de enkels met boeien geketend, schuifelen maandagochtend rammelend de rechtszaal in Willemstad binnen. Ze staan terecht voor de moord op Helmin Wiels, de populairste politicus van Curaçao, vorig jaar mei. Hij was de leider van de partij (Pueblo Soberano) die streeft naar de onafhankelijkheid van het 150.000 inwoners tellende Antilliaanse eiland. Een partij die ijvert voor het afschaffen van het Nederlands in het openbaar bestuur.

Toch is de berechting in het hof van justitie – de 150 jaar oude voormalige zetel van de koloniale raad – door gebrek aan Antilliaanse juridische expertise en middelen nadrukkelijk in Nederlandse handen. Rechter van dienst is de door Nederland uitgeleende Constantijn van Dam van Isselt. Officier van justitie Gert Rip is Nederlander, evenals zijn net ingevlogen extra parketsecretaris Petra Borst. En de mannen die zwaarbewapend met bivakmutsen orde houden in de rechtszaal – en in een schorsing de verdachten voorzien van witbrood met pindakaas – zijn van de Koninklijke Marechaussee.

De Antillianen zitten op de kleine publieke tribune. Het zijn nabestaanden van slachtoffers of familieleden van de verdachten. De rest van het eiland luistert via de radio naar de tolk die de Nederlandse conversaties in de rechtszaal vertaalt naar het Papiamento.

De eerste procesdag zijn alle ogen gericht op de 37-jarige Elvis K., alias Monster. Hij heeft eerder dit jaar, net als zijn echtgenote, uitvoerig uit de doeken gedaan hoe hij als huurmoordenaar Wiels met negen schoten wist te doden. Ze vertelden ook waar het moordwapen uiteindelijk te vinden was.

’s Ochtends kondigt Elvis aan „op een eerlijk proces” te hopen. „Geen valse dingen.” Wat hij daarmee bedoelt, wordt pas later op de dag duidelijk. Elvis beroept zich dan bij lastige vragen op zijn zwijgrecht en hij komt terug op zijn eerdere bekentenissen. „Die berusten niet op de waarheid.”

Elvis K. verklaart dat de officier van justitie „een vies spelletje” met hem heeft gespeeld. Rip zou hem en zijn echtgenote Monalisa onder druk hebben gezet met compromitterende foto’s van Elvis met een minnares. De aanklager zou hem ook een deal hebben toegezegd: in ruil voor een bekentenis en informatie over de opdrachtgevers achter de aanslag zou hij in Nederland een niet-levenslange celstraf mogen uitzitten.

Waarom hij dan zichzelf als schutter heeft aangewezen terwijl hij het naar eigen zeggen niet was, kon hij de rechter niet uitleggen. De verdachte zegt ook niet te begrijpen waarom vriendinnen vertellen dat hij ook tegen hen bekende. Hij heeft echt niets gedaan, zegt Elvis. Hij pleegde ook niet de andere twee moorden en de overval die hem ten laste worden gelegd.

Door de opstelling van Elvis is het onwaarschijnlijk dat het strafproces tegen deze vier verdachten informatie zal opleveren over de intellectuele daders. Volgens de politie zijn de uitvoerders te bang om te verklaren over de opdrachtgevers. Het OM verdenkt de halfbroers George Jamaloodin (oud- minister van Financiën) en loterijbaas Robbie Dos Santos ervan de moordenaars te hebben ingehuurd. Jamaloodin zit sinds vorige maand vast, Dos Santos is op vrije voeten gesteld omdat er volgens de rechtbank te weinig bewijs is tegen hem.

De man die volgens het OM in samenspraak met Jamaloodin de praktische uitvoering van de moord organiseerde heet Burney F. (43). Deze boomlange kerel is een van de vier verdachten in de rechtszaal. Officier van justitie Rip zei gisteren dat het OM de strafzaak tegen hem wil aanhouden. De rechter zal hier donderdag een besluit over nemen. Tot nu toe zwijgt Burney F. maar justitie heeft het gevoel dat ze deze man nog aan de praat weten te krijgen over de opdrachtgevers als hij doorkrijgt dat hem nu onherroepelijk een heel lange celstraf wacht.

„Om deze zaak echt op te lossen moet een pion in de bovenwereld omvallen”, zegt een bij het onderzoek betrokken bron. De politie heeft nog steeds de hoop dat dit gaat gebeuren. „De mannen achter de moord zijn verbonden door hun verlangen naar macht en geld. Dat is een wankele basis voor solidariteit. Er komt een moment dat ze elkaar gaan verlinken.”

Wiels heeft kort voor zijn dood gezegd dat hij op het punt stond met gedocumenteerde onthullingen te komen over corruptie onder hoge politici en gezagsdragers. In het onderzoek naar de moord is nog niet gebleken op welke informatie Wiels nu precies doelde. Maar nog niet al het materiaal dat in dit onderzoek onder andere bij Wiels in beslag is genomen, is onderzocht. De strafzaak in Willemstad gaat nog de hele week duren.

    • Marcel Haenen