Egypte heeft plannen voor een tweede Suezkanaal

Egypte heeft plannen voor een nieuw Suezkanaal, een project dat het land naar schatting bijna drie miljard euro gaat kosten. Het nieuwe kanaal, dat langs het al bestaande Suezkanaal moet komen te liggen, moet de handel tussen Europa en Azië bevorderen, schrijft persbureau Reuters.

Het nieuwe Suezkanaal wordt 72 kilometer lang. Het ‘eerste’ Suezkanaal, dat in 1869 werd geopend, is meer dan twee keer zo lang. Het huidige Suezkanaal brengt jaarlijks zo’n 3,7 miljard euro binnen. Het is een belangrijke bron van inkomsten voor Egypte, dat sinds de opstand in 2011 te maken heeft met dalend toerisme en minder investeringen vanuit het buitenland.

Mohab Mamish, voorzitter van de Suezkanaal Autoriteit, liet tijdens de aankondiging doorschemeren dat het huidige Suezkanaal verbreed zou kunnen worden als onderdeel van het project.

    • Frank Huiskamp