Een blauwe tent in dichtbevolkt gebied - video van een raketlancering uit Gaza

Een Indiase tv-ploeg legde vast hoe strijders in Gaza in een dichtbevolkte wijk een raket klaarmaken en de volgende ochtend afvuren. Dat het gelukt is dergelijke beelden te maken, is opmerkelijk.

Screenshot NDTV

Duizenden raketten over en weer in een strijd van nog geen maand tijd. Met de inwoners van Gaza en Israël ertussen en ongeveer 1800 doden tot gevolg. De strijdende groepen in Gaza worden er door Israël van beschuldigd raketten af te vuren vanuit dichtbevolkte gebieden. Israël wordt beticht van oorlogsmisdaden na dodelijke aanvallen op VN-gebouwen waar vluchtelingen worden opgevangen.

De Jerusalem Post meldt op basis van gegevens van het Israëlische leger dat Palestijnse groepen 3356 raketten afvuurden. Israël 4762 bestookte doelen in Gaza. Gisteren - nadat zondag bij een Israëlische luchtaanval op een VN-school in Rafah ten minste tien vluchtelingen waren gedood - presenteerde het Israëlische leger naar eigen zeggen bewijs dat de Palestijnse organisatie Hamas raketten afvuurt vanuit moskeeën, ziekenhuizen, scholen en andere civiele gebieden.

“The IDF would not strike targets in civilian areas if Hamas had not embedded its terrorist infrastructure there”, zo staat op het zogeheten IDF-blog.

Opmerkelijke beelden

Nu heeft een Indiase ploeg van het televisienetwerk NDTV vastgelegd hoe strijders in Gaza een raket klaarmaken en vervolgens afvuren. Dat het gelukt is dergelijke beelden te maken, is opmerkelijk, zegt Midden-Oostenredacteur Toon Beemsterboer vanuit Tel Aviv.

“Mensen vragen hier geregeld: waarom filmen journalisten geen Hamas-raketten? Maar voor journalisten is dat te gevaarlijk. Het afvuren van een raket vanuit Gaza wordt meestal direct gevolgd met vergelding vanuit Israël.”

Daar kwam ook een item bij van France 24, waarvan de verslaggever in Gaza net in een live-uitzending (in dichtbevolkt gebied) zat toen een raket werd afgevuurd.

Beemsterboer:

“Dit is ook een propagandaoorlog. Veel Israëliërs denken dat alle raketten op deze manier worden afgevuurd; vanuit woonwijken en gebouwen en gebieden waar zich burgers ophouden. Het leger houdt zich enorm in en kon niet anders, is het verhaal. Maar dit filmpje kan niet gezien worden als representatief voor alle raketaanvallen vanuit Gaza. Ze schieten soms ook vanaf veldjes of andere gebieden waar geen burgers zijn. Het filmpje laat wel zien dát het gebeurt.”

Twitter avatar joshuahersh Joshua Hersh Gripping NDTV video proves that Hamas fires rockets in civilian areas--and that the media will show it if they see it http://t.co/JyzW3rpVuN