DSM kan zelf wel wat vitamines gebruiken en wat de dag verder interessant maakt

Foto iStock

Geen tijd om al onze verhalen te lezen? Hier de selectie om vandaag aan te kunnen. En dat in drie minuten.

Van kolen naar omega-3

Ooit groot in de mijnbouw, nu ‘s werelds grootste vitamineproducent. Het Nederlandse chemiebedrijf DSM maakt allerlei grondstoffen: voor voeding, medicijnen, verf en textiel. Vandaag komt het met halfjaarcijfers, maar het gaat niet goed. De afdeling Nutrition van de vitamines presteert onder de maat.

World of Warcraft

Wie puur naar de getallen kijkt, kan eigenlijk maar tot één conclusie komen: de uitgever van onder meer World of Warcraft heeft het zwaar. Vandaag komt het Amerikaanse gamebedrijf Activision-Blizzard met kwartaalcijfers. Analisten verwachten een omzetdaling van ruim 40 procent. Toch ziet de toekomst er goed uit en dat heeft één belangrijke reden.

Welk neergeschoten vliegtuig?

Rusland doet het met Ketchum, Nigeria met Levick. Net zoals bedrijven kunnen landen soms wel wat hulp gebruiken waar het op hun imago aankomt, foute regimes al helemaal. Daarom schakelen ze geregeld een westers PR-bureau in. Neem deze vier voorbeelden.

Niet Hao

De ouderwetse afhaalchinees verdwijnt langzaam uit het straatbeeld. Nederland telt 12 procent minder Chinese restaurants dan in 2003. Toch zijn er steeds meer Aziatische keukens. Hoe dat kan? Dat toont de Graphic of the Day.

Iets met Elsa

De een noemt hem “visionair”. De ander een “ontwrichtende vernieuwer”. Sinds Walt Disney-topman Robert Iger in 2005 aantrad gaat het uitstekend met het concern. Dit zijn de drie successen waaraan Disney haar miljardenwinst dankt.

Imtech

Imtech was een paar jaar geleden nog de lieveling van het Damrak. En toen dook de fraude op. Nu blijkt dat de Nederlandse topman daar veel meer verantwoordelijkheid voor draagt dan bekend was. Vier vragen over de zoveelste aflevering van de slechtnieuwsshow bij de technische dienstverlener.

En verder

Met je brein een drone besturen? Zelfs mensen zonder vliegbrevet kunnen het. Althans, in de vliegsimulator van de Technische Universiteit München.

Er zijn bedrijven die grof verdienen aan de ebola-uitbraak in West-Afrika. De koers van het Canadese biotechnologiebedrijf Tekmira stijgt sinds een week hard.

In beeld de verjaardag van een belangrijke innovatie: het elektrische stoplicht is vandaag honderd jaar.

    • Camil Driessen