Spermabanken gaven foute informatie over donoren

Spermabanken hebben jarenlang fouten gemaakt bij anonieme donaties. Aan donorkinderen uit de jaren tachtig en negentig werd vaak verkeerde informatie over de donor verstrekt, blijkt uit DNA-onderzoek door FIOM, dat zich bezighoudt met afstammingsvragen. Vrouwen werd bovendien beloofd dat ze meerdere kinderen van dezelfde donor zouden krijgen. Ze zijn echter „besodemieterd" door de spermabanken, zei FIOM-projectleider Hans van Hooff gisteravond in een uitzending van Eenvandaag. De veertigduizend kinderen die tot juni 2004 in Nederland zijn verwekt met zaad van anonieme donoren hebben volgens FIOM geen of nauwelijks toegang tot hun afstammingsgegevens. FIOM ontwikkelde daarom een databank waarmee donorkinderen hun biologische vader en broers en zussen kunnen opsporen. Door matches via de databank blijkt eerder verstrekte informatie over de donor ‘in vele gevallen’ niet te kloppen. Zo bleek bij 24 van de 34 onderzochte kinderen die dachten volle broers of zussen te zijn dat ze niet dezelfde donor hebben. Sinds de oprichting van de databank in 2010 hebben 660 mensen een DNA-profiel laten maken. Dat leidde tot 67 matches tussen donoren en hun donorkinderen of tussen donorkinderen onderling. Sinds 2004 kan anoniem doneren niet meer en worden de gegevens van spermadonoren landelijk geregistreerd. Mannen kunnen alleen doneren als ze er geen bezwaar tegen hebben dat hun gegevens worden verstrekt aan hun nakomelingen.

    • Novum