Dit brengen andere media vandaag

Hitzum. Friese paarden bij zonsopkomst. ANP CATRINUS VAN DER VEEN.

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Donkere wolken boven argeloze internetters

Een botnet maken zonder particuliere computers maar op basis van gratis virtuele computercapaciteit die wordt aangeboden ‘in the cloud’. Twee onderzoekers van de Amerikaanse security-firma Bishop Fox, Oscar Salazar en Rob Ragan, is het onlangs gelukt.

In nrc.next vandaag een groot artikel over ‘de donkere wolk’ die boven de ‘argeloze internetter’ hangt. Want waar een ‘ouderwetse’ botnet draait op software die middels een virus illegaal op een computer van nietsvermoedende burgers is geïnstalleerd, is de botnet van Salazar en Ragan gratis en legaal gemaakt.

Onderzoekers Salazar en Ragan, die deze week in meer detail zullen treden over hun project op de hackersconferentie Black Hat in Las Vegas, maakten met online computerdiensten een simpele virtuele computer die ze als bouwsteen gebruikten voor hun botnet. Ze namen diensten die kwetsbaar waren en bouwden gemakkelijk hun eigen accountfabriek en een botnet van duizend accounts. Deze bescheiden botnet bleek in staat om dagelijks 250 euro aan litecoins, een digitale munt, te delven. Een nog redelijk ongevaarlijke stunt, want zo zeiden de twee tegen het Amerikaanse techblad Wired, ze hadden hun ‘supercomputer’ ook makkelijk voor meer kwaadaardige dingen kunnen inzetten.

Weer miljoenenorder voor Aeronamic

Weer een grote order voor het Almelose Aeronamic, schrijft het FD vanmorgen. Nadat het luchtvaarttechnologiebedrijf een paar weken geleden al de opdracht kreeg een onderdeel voor de Joint Strike Fighter (JSF) te bouwen - een project dat straks 50 van de 150 werknemers fulltime aan het werk houdt en minstens 300 miljoen dollar oplevert - gaat het nu ook een belangrijk systeem leveren voor de hulpmotor van de nieuwe Airbus 330 NEO.

Het nieuws werd maandagochtend door dagblad Tubantia naar buiten gebracht en daarna door Aeronamic bevestigd, al kon het Almelose bedrijf niet direct meer toelichting geven. Volgens Tubantia zal de nieuwe opdracht een periode van acht jaar beslaan en om tientallen miljoenen euro’s draaien.

Succes en groei voor Batavia Stad

Een dagje uit, misschien met een bezoekje aan het Poldermuseum of de Bataviawerf, maar vooral om eens even flink te shoppen. Nederlanders zijn er blijkbaar dol op, want de crisis is volledig aan outletcentrum Batavia Stad in Lelystad voorbijgegaan, aldus de Financiële Telegraaf vandaag.

Volgens de krant is een dagje outletcentrum een van de belangrijkste uitjes van ons land geworden. Mensen plannen het weken van te voren en lopen rustig een paar uur in het openlucht winkelcentrum rond, aldus directeur Patrick Jansen. Dit jaar bezoeken naar verwachting 2,3 miljoen mensen Batavia Stad, acht jaar geleden waren dat er nog 1,6 miljoen.

Vandaar dat de toekomstplannen groots zijn. Jansen verwacht er over een jaar of zeven nog eens 8000 vierkante meter winkeloppervlak bij te hebben. Ook hoopt Batavia Stad consumenten met ‘een dikkere portemonnee’ aan te gaan trekken door in te zetten op meer luxe en vooral nieuwe winkels van duurdere en trendsettende Italiaanse modemerken te openen. Een ander gat waar Jansen met Batavia Stad ‘in hoopt te zullen springen’, zijn de steeds grotere aantallen Russen en Aziaten die Amsterdam bezoeken en ‘een voorliefde voor Europese merken’ hebben.

    • Anke Meijer