De Amerikanen mogen voortaan ‘selfie’, ‘te’ en ‘ti’ scrabbelen

‘Selfie’ is vanaf volgende week een officieel Scrabble-woord in de VS. Net als ‘qajaq’ (een palindroom), ‘yuzu’ en nog 4997 andere woorden. Verrassend: het blijst zijn de Scrabbelaars met de woorden ‘te’ en ‘ti’.

Het wereldkampioenschap Scrabble in 2011. ANP / Laurent Gillieron

‘Selfie’ is vanaf volgende week een officieel Scrabble-woord in de VS. Net als ‘qajaq’ (een palindroom), ‘yuzu’ en nog 4997 andere woorden. Verrassend: het blijst zijn de Scrabbelaars met de woorden ‘te’ en ‘ti’.

Na tien jaar is ‘The Official Scrabble Players Dictionary’ opnieuw uitgegeven, met vijfduizend nieuwe speelbare woorden. Tot grote opwinding van liefhebbers van het beroemde woordspel. Naast ‘te’ en ‘ti’ (‘te’ is een variant op de zevende toon uit een toonladder) zijn ze ook erg blij met de woorden ‘da’, ‘gi’ en ‘po’. Tegen persbureau AP zegt de kampioen van de Noord-Amerikaanse Scrabble-speler Vereniging, die per dag twee tot vier uur Scrabble speelt:

“Dat we nu een ‘e’ onder een ‘t’ mogen zetten, betekent dat ik veel meer woorden kan spelen. Soms speel je parallel aan een woord en maak je daardoor tweeletterwoorden. Ik noem dat de aminozuren van Scrabble. Hoe meer tweeletterwoorden we hebben, hoe meer kans dat een woord zal passen.”

In het grote 36 jaar oude Scrabble-woordenboek stonden al meer dan honderdduizend woorden. De nieuwe woorden voegen daar zo’n veertig bladzijden aan toe. Het wordt de vijfde editie van het boek. Voorwaarde voor een woord om te mogen worden gespeeld, is dat het in een standaardwoordenboek moet staan. Ook mogen er geen hoofdletters, koppeltekens of een apostrof in voorkomen.

Hoogste scoorder onder de nieuwe woorden: ‘quinzhee’, een schuilplaats gemaakt door het uithollen van een sneeuwhoop. Een speler kan daar maar liefst 401 punten mee scoren.

Jimmy Kimmel nodigt elk jaar de winnaara van het Scrabble kampioenschap voor scholen uit in zijn show:
https://www.youtube.com/watch?v=dqpVHhDqaU0

Even wennen aan de nieuwe woorden’

De nieuwe woorden maken het spelletje toegankelijker voor jonge mensen, zegt een Scrabble-speler tegen persbureau AP. “Al die technologie-woorden maken het aantrekkelijker voor ze.” Hij voorziet een transitieperiode voor sommige spelers, waarin ze kunnen wennen aan het idee dat er binnenkort zo veel woorden in het spelletje zitten.

“Het zal een grote stap zijn voor veel mensen zich hieraan aan te passen. Maar aan de andere kant: als je straks na een etentje Scrabble speelt, en iemand speelt het woord selfie en er wordt gezegd dat dat geen echt woord is, kun je zeggen: dat is het wél.”

Andere nieuwe Scrabble-woorden

 • Buzzkill
 • Chillax
 • Coqui
 • Dubstep
 • Frenemy
 • Funflex
 • Hashtag
 • Jockdom
 • Joypad
 • Mixtape
 • Mojito
 • Ponzu
 • Qigong
 • Sudoku
 • Texter
 • Yuzu
 • Geocache
 • Hoe zit dat in Nederland?

  Sinds 1997 is er ook een woordenlijst voor Scrable voor de Nederlandse taal. Dat was hartstikke nodig, zei de woordvoerder van de Scrabble Bond destijds tegen de Volkskrant.

  “Ik had het laatst nog. Kwam ik tijdens een potje met omboeking. U weet wel, als je je reis omzet van de ene naar de andere bestemming. Omboeken staat in de Van Dale, boeking ook. Maar omboeking niet. Daar kun je ruzie over krijgen. In de nieuwe lijst staat het niet, dus mag het niet. Dat is tenminste duidelijk.”

  Het Van Dale woordenboek is bepalend voor de Nederlandse Scrabble Woordenlijst (SWL). De laatste versie dateert uit 2011, in 2015 komt er een nieuwe. Daarnaast is er in principe ieder jaar een aanvullingslijst, gebaseerd op de digitale versie van Van Dale.

   • Mirjam Remie