VS zetten latino’s in tegen de Castro’s

Opnieuw is er een poging ontmanteld van de Verenigde Staten om het communistische Castro-regime in Cuba omver te werpen – en opnieuw is er kritiek op de knulligheid waarop dat werd geprobeerd.

USAID, het Amerikaanse agentschap voor ontwikkelingshulp, huurde jongeren uit Venezuela, Peru en Costa Rica in om politiek activisme aan te wakkeren onder de Cubaanse leeftijdsgenoten, die zelf weinig initiatief tonen tot opstand. Dat bleek gisteren uit onderzoek van persbureau AP.

De Latijns-Amerikaanse jongeren sloten vriendschappen met Cubaanse studenten en organiseerden onder meer een workshop over aidspreventie. Het doel: kijken wie vatbaar was voor het organiseren van een contrarevolutie tegen de Castro’s, die al sinds 1959 aan de macht zijn.

Congresleden in Amerika zijn woedend over de onthullingen. Het betekent nieuwe schade voor het imago van onafhankelijkheid van USAID, dat eerder betrokken bleek bij het opzetten van een Twitter-dienst voor subversieve boodschappen in Cuba.

De Latijns-Amerikaanse jongeren, die omgerekend zo’n 4 euro per uur kregen betaald, doorliepen slechts een half uur training om de Cubaanse veiligheidsdiensten te ontduiken. Promoten van democratie is strafbaar in Cuba.